Hopp til innhold

Fire tiltalt i menneskehandel-sak i Hedmark

Fire personer er tiltalt for menneskehandel etter at de skal ha tvunget flere kvinner til å prostituere seg for så å ta pengene fra dem i en sak med base i Glåmdal-distriktet.

Iris Storås, Ove Herman Frang

STATSADVOKAT: Det er statsadvokaten i Hedmark og Oppland, ved statsadvokat Iris Storås, som har tatt ut tiltale mot fire personer for menneskehandel. Advokat Ove Herman Frang er forsvarer til kvinnen som har vært siktet i saken siden januar 2015.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Etterforskningen av saken startet i januar 2015 da en kvinne anmeldte flere personer for vold og for å ha tvunget kvinner til prostitusjon i Oslo.

Nekter

En mann og en kvinne, bosatt sør i Hedmark, ble pågrepet og siktet for menneskehandel. I løpet av et år ble ytterligere fire personer siktet. Alle nekter straffskyld.

Nå har Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tatt ut tiltale mot fire av dem for menneskehandel og organisert kriminalitet. Fire kvinner skal ha blitt utnyttet til prostitusjon. De skal ha blitt fratatt pengene de tjente og utbyttet skal være over én million kroner.

Tom-Daniel Karlstad

NEKTER: Advokat Tom-Daniel Karlstad sier hans klient mener han ble utnyttet i saken. Alle de tiltalte nekter straffskyld.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Tre av de tiltalte er i tillegg tiltalt for heleri ved at de skal ha sendt til sammen cirka én million kroner i utbytte fra straffbare handlinger til Bulgaria.

– Min klient har hele tiden forklart at han har blitt utnyttet og mener at han ikke er involvert i den grad politiet mener. Han har erkjent at han har ført ut penger, men ikke noe utover det. Det blir spennende å se hvordan retten vurderer saken, sier forsvarer til en av mennene, advokat Tom-Daniel Karlstad.

– Tvunget til prostitusjon

Kvinnene skal ha blitt lovet penger til seg og sin familie hvis de kom til Norge. I stedet skal de ha blitt tvunget til prostitusjon og måtte gi fra seg det meste de tjente.

En av kvinnene skal ha kommet til Norge allerede i 2011 og tvunget til å prostituere seg i fire år. Ifølge tiltalen hadde hun ingen tilknytning til Norge, kunne ikke språket og hadde ikke egne penger.

Tore Famestad

LETTET: Siktelsen mot en av kvinnene er henlagt, noe hun er lettet over, sier hennes forsvarer Tore M. Famestad.

Foto: ANN-Kristin Mo / NRK

Prostitusjonen skal ha gitt et utbyttet på minst 1,2 millioner kroner.

To andre kvinner skal ha kommet til Norge i løpet av 2013 og skal ha blitt tvunget til å prostituere seg i noen måneder. Her skal utbytte ha vært til sammen 300 000 kroner. En fjerde kvinne kom til Norge i januar i fjor, rett før saken ble anmeldt til politiet.

Henla siktelse mot én

Tre av de tiltalte har sittet fengslet siden de ble pågrepet. En satt fengslet, men ble sluppet fri fra varetekt ved årsskifte. Alle de involverte er fra Bulgaria, men flere av dem bor i Norge.

Statsadvokaten har henlagt siktelsen mot en av kvinnene på bevisets stilling.

– Hun er svært glad for at saken endelig er avgjort påtalemessig. Det har vært en stor belastning for henne å ha denne saken over seg fordi den er alvorlig. Det er en sak med ganske store implikasjoner, så for henne er det veldig godt å kunne legge den bak seg, sier hennes forsvarer Tore M. Famestad.

Det er satt av ti uker til rettssaken i Glåmdal tingrett i høst.