Stor menneskehandelsak: Nekter for å ha tvunget kvinner til å prostituere seg

Med base sør i Hedmark skal fire bulgarere tvunget fire kvinner til å prostituere seg i Oslo. De tiltalte nektet straffskyld da rettssaken startet i Glåmdal tingrett i dag.

Iris Storås, Ove Herman Frang

TI UKER: Aktor i saken, statsadvokat Iris Storås, i samtale med forsvarer Ove Herman Frang før rettssaken startet. Det er satt av ti uker til rettssaken i Glåmdal tingrett. På grunn av plassmangel så går rettssaken i Eidsvoll tinghus.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Politiet mener at de tiltalte har lokket kvinner fra Bulgaria til Norge med lovnad om en bedre økonomisk hverdag, men da de kom hit skal de ha blitt tvunget til prostitusjon og måtte gi fra seg det meste av det de tjente.

Nekter

Virksomheten skal ha hatt sin base på et spisested sør i Hedmark, mens prostitusjonen skal ha skjedd på gata i Oslo.

Glåmdal tingrett i Eidsvoll tinghus

EIDSVOLL: Politiet i Kongsvinger har etterforsket saken og rettssaken går i Glåmdal tingrett. Men på grunn av plassmangel går saken i Eidsvoll tinghus.

Foto: Linda Vespestad / NRK

De tiltalte, to kvinner og to menn fra Bulgaria, har hele tiden nektet straffskyld, noe de også gjorde da rettssaken startet mandag morgen.

Tiltalen omfatter også heleri og trusler. Blant annet skal en av de tiltalte ha truet en av de fornærmede med at hun ville bli slått eller ikke fikk jobbe som prostituert i Oslo hvis hun ikke trakk anmeldelsen. De to som er tiltalt for trusler nekter for dette.

To av de tiltalte skal tidligere ha vært siktet for menneskehandel, men denne saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling.

Seks personer involvert

Carl Konow Rieber-Mohn

FORSVARER: Advokat Carl Konow Rieber-Mohn forsvarer kvinnen som ble pågrepet i Tyskland ved nyttår.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Aktor Iris Storås startet dagen med å redegjøre for saken. Det er mange navn og til sammen 40 personer skal vitne. Det vil også bli spilt av et tv-program.

Etterforskningen av saken startet da to kvinner dukker opp på et lensmannskontor sør i Hedmark i januar 2015.

En av dem anmelde flere personer for vold og for å ha tvunget kvinner til å prostituere seg. Til sammen seks personer har vært siktet for menneskehandel, og nå er fire tiltalt:

  • Mann i 50-åra fra Bulgaria. Skal ha administrert prostitusjonsvirksomheten fra sør i Hedmark.
  • Kvinne i 40-årene fra Bulgaria. Bosatt i Norge. Skal ha administrert prostitusjonsvirksomhet fra sør i Hedmark.
  • Kvinne i 40-årene, bosatt i Bulgaria. Skal ha organisert prostitusjonsvirksomhet fra Bulgaria.
  • Mann i 40-årene fra Bulgaria. Bosatt i Norge. Skal ha fraktet penger fra Norge til Bulgaria.

En mann som er siktet er fortsatt på frifot, mens siktelsen mot en kvinne er henlagt.

Tre av de tiltalte er i tillegg tiltalt for heleri ved at de skal ha sendt til sammen cirka én million kroner i utbytte fra straffbare handlinger til Bulgaria.

– Alvorlig sak

Påtalemyndigheten mener de involverte har hatt milliongevinst av virksomheten som skal ha foregått i Oslo-området.

Kjetil Løvberg

BISTANDSADVOKAT: Advokatene Kjetil Løvberg (bildet) og Jørn Mejdell Jakobsen er de fire fornærmedes bistandsadvokater.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det hele skal ha pågått i flere år, og involverer flere kvinner som ha blitt lovet penger til seg og sin familie hvis de kom til Norge.

Ifølge påtalemyndigheten er det snakk om store penger. De mener at den første kvinnen kom til Norge i 2011 og hun kjente verken landet eller språket da hun ble tvunget ut i prostitusjon. Prostitusjonen skal ha gitt et utbyttet på minst 1,2 millioner kroner.

To andre kvinner skal ha kommet til Norge i løpet av 2013 og skal ha blitt tvunget til å prostituere seg i noen måneder. Her skal utbytte ha vært til sammen 300 000 kroner

En fjerde kvinne kom til Norge rett før saken ble anmeldt til politiet.