Hopp til innhold

Løypesjef: – Aldri opplevd maken

Kun fire måneder skiller disse to bildene. Ingen kan huske at det har gått så kort tid mellom sesongene på Sjusjøen.

Løyper på Natrudstilen

PÅ´N IGJEN: Bildet til venstre ble tatt 1. juni. Bildet til høyre ble tatt i dag, 13. oktober.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Løyper på Natrudstilen (Johannes Haukåssveen)

BLID: Johannes Haukåsveen var en glad mann da han kunne sette seg inn i tråkkemaskinen igjen i dag.

Foto: Roar Berntsen / NRK

1. juni kjørte de nye langrennsspor på Sjusjøen siste gang i vår. I dag ble det kjørt opp langrennsløyper igjen – litt over fire måneder seinere.

– Jeg driver her på mitt 38. år. Vi har aldri hatt så kort periode uten langrennsløyper!

Det sier en smørblid Johannes Haukåsveen, på plass i tråkkemaskinen sin tirsdag formiddag. Setet hans hadde nesten ikke rukket å bli kaldt før han satte i gang igjen i dag.

– Hadde det ikke vært for den unormalt varme høsten, hadde vi kjørt løyper mye tidligere. Vanligvis er vi i gang 1. oktober, sier Haukåsveen.

Uvanlig kort

Noen dager før pinsen i år var NRK oppe på Sjusjøen for å se med egne øyne at det ble kjørt opp nye langrennsløyper.

Aldri før hadde det vært kjørt opp langrennsløyper på en av Norges største langrennsdestinasjoner så seint. Rekordmye snø som lå igjen i fjellet var grunnen.

Og nå har de satt en ny rekord. Så vidt de vet har det ikke vært så kort tid mellom siste og første gang de kunne kjøre løypemaskinene som i år.

– Jeg har ikke opplevd dette før. I sesongen 1985–1986 kom det snø i juni og det snødde 60 centimeter i starten av september. Men den snøen ble borte raskt og vi kjørte ikke løyper, forteller Johannes Haukåsveen.

Løypemaskin kjører løyper på Sjusjøen 1. juni 2020

Løypemaskin kjører løyper på Sjusjøen 1. juni 2020

Klare for skisesongen

Allerede mange dager før Haukåsveen satte seg i tråkkemaskinen i formiddag, hadde de ivrigste skiløperne tatt kontakt med løypekjøreren for å høre når de kunne ta sine første stavtak på snø.

En av de første i løypa i dag var Roger Mathisen fra Skedsmo som har hytte på Sjusjøen.

– Dette har vi ventet på vettu, siden forrige skituren. Dette blir helt supert!

Løyper på Natrudstilen (Roger Mathisen)

GLAD: Roger Mathisen sier han alltid ser fram til årets første skitur

Foto: Roar Berntsen / NRK

– Hvor lenge har du gått og ventet på å komme i gang igjen?

– Nå fikk jeg jo gått veldig seint i år. Langt ut i mai fordi føret varte lenge. Så dette er en av de korteste periodene uten skigåing jeg har hatt, forteller Mathisen.

Løypene på Sjusjøen åpnes altså i dag og i ukene som kommer vil det strømme til med amatører og landslag i skjønn forening.

Rett bak i løypa

Sjusjøen er nokså alene om å ha langrennsløyper klare allerede nå til de mest ivrige skiløperne. Den varme høsten har gjort at mange ikke har fått produsert snø.

Men andre vinterdestinasjoner er ikke langt bak Sjusjøen i løypa.

– Vi har lagret masse snø under sagflis fra i fjor og åpner 6,5 kilometer med langrennsløyper 24. oktober. Det har vi gitt en garanti på, sier Gro Kveldro Bruksås, PR-ansvarlig i Destinasjon Trysil.

Skiløype av lagret snø i Trysil

TRYSIL: Sånn så det ut i langrennssløyfa i Trysil oktober i 2019. Det er 6. året på rad det legges til rette for langrennsløpere i en 6,5 kilometer sløyfe.

Foto: Olve Norderhaug

– Vi har mer enn nok snø under flis til å lage skirenn, som vi har avtale med Norges Skiforbund om at vi skal gjøre. Vi skal lage fem kilometer løype pluss oppvarmingsspor til Beitosprinten. Vi legger ut snøen 30. oktober, forteller Erik Østli på Beitostølen.

– Vi ligger litt bak skjemaet på grunn av den varme våren og høsten. Vi har nok snø på lager til 1,3 kilometer. Vi regner med å legge ut den snøen 30. oktober og håper på kuldegrader framover så vi kan lage mer snø, sier Jon Linderud på Dombås Skiarena, som var blant de første i landet i fjor med langrennsløyper.

Løyper på Natrudstilen

PÅ SPORET AV REKORD: Fire måneder siden sist

Foto: Roar Berntsen / NRK