Skadeskutt Innlands-Høyre må ta opp ulvestrid

Utmeldinger og valgkamp-nekt ligger som tunge skyer over et skadeskutt Innlands-Høyre. I dag samles fylkespartiene i Hedmark og Oppland til fylkesårsmøter.

Politikere etter ulvemøte

HJALP IKKE: Høyre-representanter fra Hedmark etter et møte med miljøministeren om ulv som ikke førte fram. Nå blir saken diskutert på fylkesårsmøtene i Hedmark og Oppland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det skal mye til om ikke fylkesårsmøtene i Høyre vil komme til å handle om ulv.

59 medlemmer har meldt seg ut av Hedmark Høyre i protest etter at deres egen statsråd Vidar Helgesen i desember stanset lisensjakt på ulv i fire revirer i Hedmark. Åtte har meldt seg ut av Oppland Høyre. Partiets stortingsrepresentant fra Hedmark har hudflettet miljøministeren. Og lokallaget i Grue vil ikke drive valgkamp for partiet.

– Vi valgte å si nei til å drive valgkamp. Vi føler det var riktig å gå ut å markere på den måten. Og vi har fått positive tilbakemeldinger, sier Anita Madshus i Grue Høyre. Hun regner ikke med å få kjeft på årsmøtet av den grunn.

Ulv merkes, Hedmark

ULV: Ulvejakt og ulvemerking vil komme opp på Høyres fylkesårsmøte.

Foto: Per Magnussen / NRK

Ingen sak om ulv

Verken valgkampnekt eller ulvejakt-nei skal behandles som en egen sak på årsmøtet, men fylkessekretær Randi Vetterhus Krogstad tror ulvesaken vil komme til å prege debatten rundt både årsberetning og forslag til valgprogram.

– Jeg håper vi kan snakke om noe annet, sier Knut Fangberget fra Hamar. Men han forteller at rovdyr alltid har vært tema på fylkesårsmøtene. På hans første, i 1975, diskuterte de bjørn.

– Jeg ville tro det er viktigere å snakke om nasjonal transportplan som skal vedtas i løpet av våren. Det er en kjempeviktig sak for Hedmark, sier Fangberget.

Vår strategi er at nå er nok nok.

Anita Madshus, Grue Høyre

Nå må vi vente litt og argumentere saklig.

Knut Fangberget, Hamar Høyre

– Bør sende signaler

Anita Madshus

NOK NÅ: Anita Madshus i Grue Høyre vil ha fylkesårsmøtet med på å si fra.

Foto: Privat

Men Anita Madshus fra Grue Høyre mener fylkesårsmøtet bør sende klare signaler til moderpartiet.

– Jeg håper årsmøtet kan bli enige om en skarp og tydelig resolusjon. Vi kommer til å jobbe for det, sier hun.

Ulvesaken skal tas opp igjen i Stortinget førstkommende tirsdag.

Derfor mener Fangberget fra Hamar Høyre at partiet gjør lurt i å ikke dundre knyttneven for hardt i bordet.

– Politikk er ikke å ha rett, men å få rett. Nå må vi vente litt og argumentere saklig. Det å melde seg ut eller bokstavelig talt rope ulv høyt tror jeg ikke tjener saken, sier han.

Anita Madshus i Grue Høyre er ikke enig.

– Jeg synes vi har prøvd å jobbe internt og presse på inn mot Høyre sentralt. Men Helgesen har ikke gjort annet enn å radiomerke noen ulver. Det er bare å fyre mer ved på bålet. Vår strategi er et nå er nok nok.