Hopp til innhold

Se hvordan vannmassene herjet i 1995

I slutten av mai kom varslet. En storflom var på vei. På denne dagen, for 20 år siden, var den verste flommen på flere hundre år et faktum.

Flommen i 1995. Bilder fra Tretten den 2. juni.

Elva Moksa går over sine bredder og raserer hele Tretten sentrum.

Flommen som rammet Østlandet sommeren 1995 var den nest største siden den såkalte Stor-Ofsen i 1789.

Den kanskje mest dramatiske dagen var 2. juni. Altså dagen i dag for nøyaktig 20 år siden.

  • Elva Moksa i Gudbrandsdalen gikk over sine bredder, tok nye løp og oversvømte Tretten. I løpet av noen timer hadde vannmassene feid med seg alt og lagt igjen tettstedet i ruiner (se video øverst i artikkelen!)
Store ødeleggelser på Tretten
Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
  • I Solør brøt flomvernet ved Lauta i Åsnes sammen og folk måtte flykte fra hjemmene sine. Over 50 boliger ble oversvømt. I Heradsbygda i Elverum måtte man ta det tøffe valget å grave opp demningen selv, og oversvømme hus og jorder.
2. juni 1995 måtte man ta den vanskelige avgjørelsen å åpne flomvernet og slippe vannet ut over gårder og jorder i Heradsbygda i Elverum.

I Heradsbygda ble man tvunget til å grave hull på flomvernet for å slippe vannet ut kontrollert. Det betydde at et titalls hus og jorder ble lagt under vann.

  • I Elverum vurderte man å sprenge Glombrua for å unngå at den skulle bli som en demning og forårsake en flodbølge når den brast. Etter at flommen hadde herjet som verst både langs Glomma og i Østerdalen var det Mjøsa sin tur. Der jobbet sivilforsvaret på spreng for å hindre vannet i å svømme inn over sentrum.
Flommen i 1995 langs Glomma og i Mjøsa.

Glomma har herjet nedover Østerdalen og videre sørover. Nå jobbes det også for å holde Mjøsa unna Hamar sentrum.

  • Etter at vannet trakk seg tilbake var det bare gjørme og søl igjen i både hus og på eiendommer. Alt blandet seg og infeksjonsfaren var stor. Folk fra helsevesenet reiste rundt og informerte de berørte om farene. I tillegg var mange elektriske innstallasjoner ødelagt og farlige.
Helsevesenet reiste rundt og informerte folk om bakterier og faren for infeksjoner etter storflommen i 1995.

Ingen så ille som i 1995

Hedmark og Oppland har blitt herjet av flom en rekke ganger siden, men det har ikke blitt så ille som i 1995. Likevel har ødeleggelsene vært store og sorgene mange.

Tilbakeblikk på storflommen i 1995. Fra Tretten i Gudbrandsdalen og Heradsbygda i Elverum.

Et tilbakeblikk og møte med en butikkmann på Tretten, 15 år etter at storflommen ødela butikken hans. .

Flere saker fra Innlandet