Hopp til innhold

Tre nedbørsrekorder det siste døgnet

Det er satt nedbørsrekord på tre målestasjoner i Oppland det siste døgnet. På Venabu kom det 87,8 mm på 24 timer.

Rangårdsjordet, Lillehammer

Ifølge nettstedet Vær og Vind er det ikke målt så mye regn på Lillehammer siden 1861 da det første målestasjonen ble opprettet ved Telegrafstasjonen. Her flommer vannet ved Skårsetgutua.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

Målestasjonen på Venabu har aldri målt så mye nedbør siden den ble satt opp i 1980.

– 87,8 mm nedbør ble det målt mellom klokka 08 mandag og 08 tirsdag, og 61,8 av disse mm kom de siste tolv timene, forteller meteorolog ved Meteorologisk institutt, Nina Larsgård.

– Ikke regnet så mye siden 1861

Nedbørsrekord ble det også på målestasjonen Lillehammer-Sæterengen med 61 mm. Den målestasjonen har vært der siden 1982.

Ifølge nettstedet Vær og Vind er det ikke målt så mye regn på Lillehammer siden 1861 da det første målestasjonen ble opprettet ved Telegrafstasjonen.

Den siste rekorden ble satt på Fåvang med 74,2 mm nedbør på en relativt fersk målestasjon fra 2009.

– Det kan godt hende det var andre steder som fikk enda mer, men dette er stedene vi har målinger. Det har kommet veldig mye nedbør, og det var det vi hadde ventet oss. Dette var en front som sneik seg fra vest til øst, og hadde med seg mye nedbør, sier meteorolog Larsgård.

Mer regn, men det verste er over

Og det er mer regn i vente i morgen.

– Det aller verste er nok over, men det vil gå noen byger ennå og noen av dem kan være kraftige. men hvor de kraftigste kommer er vanskelig å si. Disse bygene oppstår veldig fort, og blir borte veldig fort. Vi vet bare at det vil være noen i området.

Regnet vil fortsette ut dagen i dag, og roe seg litt i kveld og i natt, og så kommer det tilbake noen byger i morgen og i morgen ettermiddag.

– Disse bygene er mindre enn det som har kommet det siste døgnet. Det er mer isolerte småbyger, men mesteparten ligger i Hedmark og Oppland. Vi kan ikke se bort ifra at noen av bygene er kraftige for det er samme type værsituasjon, sier Larsgård.

Se hvordan været blir der du er på YR.no.

Hun tror det blir bedre vær fra torsdag med opphold og sol.

Ifølge nettstedet Vær og Vind er det ikke målt så mye regn i Lillehammer siden 1861 da det første målestasjonen ble opprettet ved Telegrafstasjonen.

NRK har fått inn en uoffisiell måling på 120 mm regn på Skåe i Øyer, målt fra mandag klokka 9 til tirsdag klokka 9.

Se video:

Flom, Skårsetgutua, Lillehammer. 08.07.2014

Flere saker fra Innlandet