Hopp til innhold

Våtere og farligere klima i Innlandet

Flom og ødeleggende vær vil bli vanligere i Innlandet i framtida. Det fastslår en ny lokal klimarapport, basert på internasjonal forskning.

Flom i Østerdalen

Bilder som dette må vi venne oss til, ifølge ny klimarapport.

Foto: Even Birkeland

I sommer har vannet flommet over og skapt store problemer mange steder i Hedmark og Oppland. I Kvam forsvant flere hus og veier i vannmassene.

Meteorologene har begynt å snakke om «bomberegn» som er en type ekstremnedbør, ikke plaskregn, men det er som om det regner bøtter. Og ifølge klima-analysen i den nye planen for samfunnssikkerhet og beredskap i Hedmark må vi bare venne oss til regnet.

– Menneskeskapt

De siste årene har flom blitt vanligere. Spørsmålet er om vi sjøl har skylda. Og konklusjonen i rapporten er at det har vi sannsynligvis.

– Du kan si at det man er mest sikre på er den menneskeskapte komponenten av klimaendringene. Der er man, ifølge den nye FNs klimapanel-rapport, 95 prosent sikre. De klimaframskrivningene som gjelder for Innlandet de viser at det blir varmere og våtere vær, sier leder av Energirådet for Innlandet, Therese Håkonsen Karlseng.

SE VIDEO:

Flom og ødeleggende vær vil bli vanligere i Innlandet i framtida. Det fastslår klima-analysen i den kommende planen for samfunns-sikkerhet og beredskap i Hedmark.

Videofotograf Tom Haakenstad

Håkonsen Karlseng er nytilsatt i Energirådet Innlandet. Før det ledet hun en gruppe som har utredet klimaendringer i Hedmark. Analysen er med i den nye fylkesberedskapsplanen.

– Vi må bruke den kunnskapen som er best og holde oss til den. Den sier nå at det er menneskeskapte komponenter av klimaendringene og at det kan bli alvorlig konsekvenser for oss og da må vi handle der etter.

Politisk uenighet

På tettestedet Gata i Stange kom vannet fossende ned veien og oversvømte gårdsplasser. Folk på tettstedet hadde aldri opplevd lignende.

Ifølge ekspertene er været påvirket av menneskeskapte utslipp, men om det er noen vits i å redusere utslippene er det politisk uenighet om.

– Vi må fase ut olja. Den vil ta slutt og vi må basere oss på fornybar energikilder, og det må vi tenke allerede nå. Slik at vi er forberedt på det. I tillegg til det så fører olja med seg veldig store CO2-utslipp som også er med å forsterke klimaendringene, sier Ingebjørg Øveraasen fra Miljøpartiet De Grønne i Hedmark.

De møter sterk motstand fra Frp.

– Jeg frykter ikke dette så veldig mye. Jeg registrer at det er litt tøffere regnvær mer flom og rasfare enn det har vært før. Men da må man ta hensyn til det, å bygge veier som er dimensjonert for det og kraftig nok rør som tar unna vannet. Og at vi har grøfter som tåler mer regn. Det er å ta sånne tiltak som er mye enklere og mer behagelig for samfunnet og folk flest enn å gå ned i levestandard, sier Tor Andre Johnsen i Hedmark Frp.

Videreføre

For to år siden ble deler av nye E6 skadet av flom. Blant annet måtte hyttebeboere i Stange reddes fra hytta i grabben i en gravemaskin, mens vannmassene fosset forbi hytta på begge kanter.

E6 ved Rosten mellom Sel og Dovre omkom en mann da bilen han satt i ble tatt av et ras, som ble utløst av etter lengre tid med kraftig regnvær. Været ødelegger for folk og samfunnsøkonomi, og ekspertene lover mer bløtere vær.

– På Stortinget har vi et bredt klimaforlik. Det håper jeg man absolutt viderefører og forholder seg til. Alternativet tror jeg ikke er veldig bra. Når forskerne er så sikre på at klimaendringene er menneskeskapt så er det viktig å handle på det. Slik at vi ikke må tilpasse oss en situasjon som blir mye mer alvorlig enn det vi trenger, sier Håkonsen Karlseng.

SE VIDEO FRA FLOMMEN I SOMMER:

Kraftig snøsmelting og nedbør våren 2013 førte til voldsom flom i alle vassdrag på Østlandet. Her er flere klipp fra en av de første dagene, da oversvømmelsene skapte dramatiske tilstander, både materielt og menneskelig.
I Kvam i Gudbrandsdalen ble mange hus rasert, og folk måtte reddes ut i hui og hast. Riksveger og toglinjer ble stengt, og i flere dager var det nesten umulig å reise mellom Oslo og Trondheim.
Verdier for minst 200 millioner kroner gikk tapt i flommen i 2013. Det var bare to år siden forrige storflom, og mange mennesker mistet hus og hjem to ganger.
Flyulykken i Hummelfjell

Flyulykken i Hummelfjell