Hopp til innhold

Skal forsøke å få Øygard-saken opp på nytt

Forsvarsadvokat John Christian Elden skal ha hatt et møte med Rune Øygard og fått oversendt dokumentene i overgrepssaken mot ham. Målet er å få saken inn for Gjenopptakelseskommisjonen.

John Christian Elden

– SKAL VURDERE ØYGARD-SAKEN PÅ NYTT: Målet for oppdraget er at saken blir prøvd på nytt i en norsk domstol, sier forsvarsadvokat John Christian Elden til avisa Norddalen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Nina Braathen Hjortdal

IKKE OVERRASKET: Bistandsadvokat for den fornærmede jenta, Nina Braathen Hjortdal, sier til avisa Norddalen at hun ikke er overrasket over at Øygard fortsatt kjemper for å få saken opp på nytt.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det er avisa Norddalen som skriver at en av landets fremste forsvarsadvokater skal se på Øygard-saken med nye øyne.

Den tidligere ordføreren ble i Høyesterett dømt til to år og tre måneders fengsel for gjentatte seksuelle overgrep mot ei mindreårig jente.

Ifølge avisa Norddalen har Elden allerede hatt et møte med Rune Øygard hvor han har fått overlevert alle saksdokumentene.

Øygard selv skal være svært fornøyd med at den profilerte forsvarsadvokaten har sagt seg villig til ta en grundig gjennomgang av saken.

Det har foreløpig ikke lykkes NRK.no å komme i kontakt med Elden for kommentar siden han befinner seg i Oslo tingrett i forbindelse med saken mot hans klient Ubaydullah Hussain.

Dømt i tre instanser

Det var i 2011 at Øygard ble anmeldt for gjentatte seksuelle overgrep mot ei mindreårig jente fra regionen. Et år senere tok statsadvokaten i Hedmark og Oppland ut tiltale mot den tidligere ordføreren.

Øygard ble tiltalt for overtredelse av Straffeloven paragrafer 195 og 196, som gjelder seksuell omgang med mindreårige under henholdsvis 14 og 16 år. Ifølge tiltalen skal han ha hatt om lag 50 samleier med jenta. Det første samleiet skulle angivelig ha skjedd mens hun bare var 13 år gammel.

Saken kom opp i Sør-Gudbrandsdal tingrett på senhøsten 2012. Tingretten fant det bevist utover enhver rimelig tvil at Øygard hadde gjennomført gjentatte samleier med den fornærmede jenta i henhold til tiltalen, og dømte Øygard til fire års fengsel.

Dommen ble anket på stedet, og i lagmannsretten ble Øygard frikjent for det alvorligste tiltalepunktet som dreide seg om overgrep mot barn under 14 år. Han ble allikevel dømt til ett år og tre måneders fengsel for gjentatte overgrep mot barn under 16 år.

Både aktor og Øygard anket lagmannsrettens kjennelse og saken kom opp for Høyesterett i september i fjor. Her ble straffen betydelig skjerpet, og Øygard ble dømt til å sone to år og tre måneder i fengsel.

Han ble også dømt til å betale 120 000 kroner i oppreisningserstatning til den fornærmede jenta. Øygard startet soningen i Ullersmo fengsel før jul i fjor.

Rune Øygard

VIL RENVASKES: Rune Øygard har hele tiden hevdet at han er uskyldig dømt. Han har droppet å få saken opp menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, men vil prøve saken på nytt for en norsk domstol.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Droppet Strasbourg

Etter dommen i Høyesterett sa Øygard at han ville vurdere å bringe saken inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Den tidligere ordføreren mente at Høyesterett hadde tatt en lettvint løsning, og at han ville «bruke alle ressurser for å få fram sannheten».

Men i februar i år kunne hans daværende forsvarer, Mette Yvonne Larsen, meddele til Dagbladet at hennes klient ikke kom til å anke høyesterettsdommen til Strasbourg allikevel.

– Han har besluttet å ikke fremme klage til Strasbourg. En slik klagesak er ressurskrevende og prosessen er veldig lang, sa Larsen til Dagbladet.

Men hun la til at hennes klient hevdet sin uskyld og at han var innstilt på å bruke alle ressurser på å renvaske seg.

Ikke overrasket

Det følger av Grunnloven at Høyesterett dømmer i siste instans. Det vil si at saken egentlig er ferdig i det norske rettsapparatet.

At Rune Øygard allikevel forsøker å få saken gjennomsatt kommer ikke som noen overraskelse på Nina Braathen Hjortdal, som var bistandsadvokat for den fornærmede jenta.

– Dette er ikke så uventet. Vi forstod det jo slik at han ville bruke alle midler for å renvaske seg, sier Braathen Hjortdal til avisa Norddalen.

Det har foreløpig ikke lykkes NRK å få en ytterligere kommentar fra Hjortdal.

Saken oppdateres!

Flere saker fra Innlandet