Hopp til innhold

Øygard dømmes til fengsel i fire år

Den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard (53) er i Sør-Gudbrandsdal tingrett dømt til fire års fengsel. – Oppkonstruert og kunstig, mener retten om Øygards forklaring.

Domsslutningen i rettssaken mot Rune Øygard.

Se video fra domsslutningen i Øygard-saken.

Dom Øygard

Øygard-dommen er i tråd med aktor Torbjørn Klundseters påstand.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Det forkynte fagdommer og administrator Torunn Elise Kvisberg i retten mandag.

Tingrettsdommerne har funnet Øygard skyldig etter begge tiltalepunktene og overtredelse av Straffelovens paragrafer 195 og 196, som gjelder seksuell omgang med mindreårige under henholdsvis 14 og 16 år.

Dommen er enstemmig. Den er i samsvar med straffenivået fra nyere rettspraksis i liknende saker, opplyser Kvisberg.

Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte har gjennomført over 50 samleier med fornærmede. I tillegg kommer andre overgrep, som beføling, sier fagdommeren i sin utdyping om rettens vurderinger og legger unådig til:

– Han gjennomførte samleiene med viten og vilje. Han visste hva han gjorde og han visste hvor gammel fornærmede var.

Dommer Torunn Kvisberg sier retten finner det bevist at Rune Øygard hadde rundt 50 samleier med den fornærmede jenta.

Dommer Torunn Kvisberg sier retten finner det bevist at Rune Øygard hadde rundt 50 samleier med den fornærmede jenta.

– Kan domfelle utifra troverdighet

Dommen er i tråd med aktor Torbjørn Klundseters påstand.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen har derimot vist til mangelen på sikre bevis og krevde full frifinnelse for sin klient.

Kvisberg påpeker under domsopplesningen mandag, og at retten kan domfelle ut fra en troverdighetsvurdering.

– Det avgjørende for skyldspørsmålet er om det er bevist over envher tvil at det har vært seksuell omgang mellom tiltalte og fornærmede. Det krever ikke at hvert enkelt moment skal være bevist utover enhver tvil, poengterer fagdommeren.

Retten har heller ikke funnet noen formildende omstendigheter, men mener tvert imot at det er skjerpende at overgrepene var i form av samleier, at aldersforskjellen er såpass stor og at Øygard har misbrukt ungjentas tillit til ham som en voksenperson.

Må betale 150.000

Øygard må i tillegg betale 150.000 kroner i erstatning til den fornærmede jenta, og 25.000 kroner i saksomkostninger. Erstatningssummen er dermed langt lavere enn det bistandsadvokaten ba om - 260.000 kroner.

Den fornærmede, nå 16 år gamle, jenta hadde foreldrene ved sin side da hun mandag fikk høre dommernes konklusjon. Øygards kone har støttet sin ektemann gjennom hele rettssaken, og satt like bak ham under domsavsigelsen.

Dommer Kvisberg leste først opp slutningen. Retten får nå høre hvordan dommerne har oppsummert partenes forklaringer.

– Tiltaltes forklaring oppfattes for retten som kunstig og oppkonstruert i ettertid. Ut fra sammenhengen underbygges det at det var et seksuelt forhold mellom dem, mener dommer-trioen om den omfattende og seksualiserte kommunikasjonen mellom Øygard og jenta på Skype og SMS.

(Saken fortsetter under videklippet)

Dommeren snakker om Skype-meldingene mellom Rune Øygard og den fornærmede jenta, og sier at retten ikke fester lit til Øygards forklaring om hva meldingene betydde.

Dommeren snakker om Skype-meldingene mellom Rune Øygard og den fornærmede jenta, og sier at retten ikke fester lit til Øygards forklaring om hva meldingene betydde.

– Han har opptråd intenst

– Retten kan ikke se at noe av dialogen bidrar til å bygge opp en tenåringsjente - tvert imot. Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring av ordbruken, legger Kvisberg til.

Retten har også større tro på fornærmedes forklaring om at Øygard reagerte med sjalusi og sinne da hun fikk seg en jevnaldrende kjæreste og ønsket å avslutte forholdet til Øygard. Tiltalte har selv avvist at han oppførte seg på en slik måte.

– Hverken omfanget eller innholdet i kontakten er forenlig med tiltaltes forklaring. Hun forsøkte å komme seg ut av et kjæresteforhold mens han ønsket å bevare det, opplyser administrator Kvisberg.

– Han har opptrådt intenst overfor fornærmede, sier dommeren og viser blant annet til 193 tekstmeldinger som Øygard sendte til jenta i løpet av et kortere tidsrom. I en av disse skrev ordførereren «Eg elskar deg, og berre deg» til ungjenta.

Retten legger vekt på at det var intens kontakt og unormal oppførsel fra Øygards side, og mener han ikke har gitt noen troverdig forklaring på oppførselen sin og at det ikke var spor av noe farsforhold.

Retten legger vekt på at det var intens kontakt og unormal oppførsel fra Øygards side, og mener han ikke har gitt noen troverdig forklaring på oppførselen sin og at det ikke var spor av noe farsforhold.

Mener Skype-samtalene er fellende

Fagdommeren gikk i tillegg gjennom det som er fremlagt av tekniske bevis.

– Retten legger til grunn at det ikke finnes DNA eller andre biologiske spor som kan tyde på seksuell kontakt, påpeker hun.

Loggene fra Skype-samtalene mellom tiltalte og fornærmede har veid tungt i dommernes vurderinger. Dommerne erkjenner at det ikke fins noen direkte referanser til seksuell omgang i disse samtalene, men mener likevel at samtalene er fellende:

– Men kommentarer underbygger at det var et slikt forhold (..) Retten fester ingen lit til tiltaltes forsøk på å bortforklare sterkt seksuelt ladet kommunikasjon.

Rune Øygard (Ap)

Rune Øygard fikk mandag opplest sin dom i Sør-GUdbrandsdal tingrett på Lillehammer (arkivfoto).

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Øygard anker

Partene kan enten anke, vedta dommen på stedet eller ta betenkningstid. Øygard anket på stedet, dermed er ikke dagens dom rettskraftig. Ankesaken vil gå i Eidsivating lagmannsrett og er allerede berammet til slutten av april neste år.

Det var i mars i år at Hedmark og Oppland statsadvokatembeter tok ut tiltale mot Øygard for seksuell omgang med en mindreårig jente fra nabobygda. Aldersforskjellen mellom den tiltalte og fornærmede er 36 år.

Ap-ordføreren skal ha forgrepet seg på ungjenta et femtitalls ganger i perioden 2009-2011. Jenta var bare 13 år da de angivelige overgrepene skal ha startet.

Overgrepene skal ha skjedd i Øygards hjem, på hytter og på flere hoteller som han og jenta overnattet på da han tok henne med seg på reiser.

Innrømmer «griseprat», nekter for overgrep

Øygard selv har innrømmet å ha delt seng med jenta og å ha grisepratet med henne på chatteprogrammet Skype, men stiller seg uforstående til overgrepsanklagene mot ham.

Under sin prosedyre minnet forsvarer Mette Yvonne Larsen gjentatte ganger dommerne om at det utelukkende er overgrepsspørsmålet de skal ta stilling til.

– Rune Øygard er ikke tiltalt for moralsk ha begått handlinger vi synes er forkastelig, påpekte Larsen.

Aktor Klundseter la på sin side vekt på at den fornærmede jenta ikke har blitt tatt i konkrete løgner når hun har forklart seg under rettssaken eller i politiavhør. Statsadvokaten fester derimot ingen lit til Øygards forklaring.

– Er det noen som tror han holdt fingrene fra fatet? spurte Klundseter under sin prosedyre på tampen av rettssaken i november.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fornærmede og kjæresten i Øygard-saken

Den fornærmede jenta (16) får støtte fran kjæresten sin i pausen under domsavsigelsen mandag.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Risikerte ti år i fengsel

Rettssaken startet den 9. oktober og gikk for åpne dører i Sør Gudbrandsdal tingrett, etter at tingretten i Vågå ble funnet inhabil i saken. Hovedforhandlingene varte i fire uker, og det ble ført over 50 vitner totalt. Fraværet av tekniske bevis i saken har gitt partenes forklaringer i retten og vitneførselen en helt sentral rolle for dommernes vurdering av skyldspørsmålet.

Øygard risikerte inntil 10 års fengsel dersom han ble funnet skyldig i å ha hatt seksuell omgang med jenta da hun var 13 år gammel, og inntil seks års fengsel dersom han ble funnet skyldig i de samme forholdene etter at jenta fylte 14 år (Straffelovens paragrafer 195 og 196).

Øygard har hatt permisjon fra ordførervervet med full lønn mens saken har vært oppe til behandling i rettssystemet. Øygard har selv bedt Vågå kommune om å stoppe lønnsutbetalingene hans dersom det blir aktuelt å forlenge permisjonen i 2013.

Det er uenighet internt i Vågå Ap og mellom lokallaget of fylkeslaget om hvorvidt han bør få fortsette i partiet, uavhengig av hvilken dom han får.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere saker fra Innlandet