Nato jubler over snøfallet på tross av ulykker

Nato er glade over muligheten til å få øve på snø, selv om flere militære kjøretøy har vært innvolvert i ulykker som følge av glatte veier tirsdag.

Militært kjøretøy utfor veien på Fosen

Et militært kjøretøy kjørte tirsdag formiddag av veien i Trøndelag.

Foto: Jan Arne Austad / Echo Media

Onsdag starter de virkelige krigshandlingene under Nato-øvelsen, etter at troppene i flere dager har gjort seg klar for strid.

Ole Johan Skogmo

Oberstløytnant Ole Johan Skogmo jubler over snøen som har kommet, på tross av flere uhell tirsdag morgen.

Foto: Margrete Konstad / NRK

Oberstløytnant Ole Johan Skogmo jubler over snøen som har kommet natt til tirsdag, og håper den blir liggende videre under øvelsen.

– Det er så bra, for det er akkurat det de trenger. Kommer man fra solkysten i Spania eller andre solfylte plasser så trenger man å komme til Norge for å se at det ikke er det samme å trene på forsvar her oppe som det er der de kommer fra.

Flere ulykker

Selv om oberstløytnant Skogmo er glad for vinterværet har det vært utfordringer for militære kjøretøy på snølagte veier.

Tirsdag morgen var det er trafikkuhell mellom militære kjøretøy og en lastebil på Os i Hedmark. Tidligere på morgen kjørte et annet militært kjøretøy av veien i Rendalen, og en person ble skadet.

På formiddagen kjørt et tredje militært kjøretøy av veien mellom Leksvik og Mosvik i Trøndelag.

– Disse kjøretøyene er annerledes å kjøre enn en vanlig bil. Det er nettopp derfor vi senker hastigheten når de kjører på offentlig vei, sier oberstløytnant Skogmo.

Han anbefaler alle å holde god avstand til militære kjøretøy for å unngå ulykker.

– Tenk deg at det er som når du kjører ved et vogntog.

Kjørte på glatta

Troppene får virkelig prøve seg på norsk føre tirsdag, etter at det har falt flere centimeter med snø i løpet av natten. Troppene har selv forberedt seg på norsk vintervær.

Den danske brigaden har blant annet vært på glattkjøring på Vålerbanen i Hedmark for å trene seg på å kjøre på isete veier med beltevogner.

– Vi har vært bevisst på dette her, og derfor har vi forskjellig trening for vinteren. Vi skal på Tynset, og da er det viktig å lære å kjøre på is, forteller kaptein Nikolai Thide.

Danske soldater øver på glattkjøring

Her øver danske soldater på glattkjøring på Vålerbanen i Hedmark.

Foto: BJØRN OPSAHL / NRK

Snøen forsvinner

Men gleden over snøen kan bli kortvarig. Allerede tirsdag kveld kan temperaturen stige tilbake til plussiden. Onsdag blir det regn og helt oppe i fem grader flere steder.

Gunnar Livik, meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet

Meteorolog Gunnar Livik forteller at snøen kan bli kortvarig.

Foto: Meteorologisk institutt

– Det kommer ikke mye nedbør onsdag, så det kan nok være at snøen som har kommet blir liggende. Natt til torsdag blir det kaldt igjen, før temperaturen stiger på dagen, sier statsmeteorolog Gunnar Livik.

Han advarer om at det i kveld kan bli vanskelige kjøreforhold, spesielt i områder der kulde holder seg.

– I kveld er det fare for underkjølt regn både på Østlandet, i Møre og Romsdal og i Trøndelag. Så det bør kanskje soldatene være obs på, sier han.

Snø på Elverum

På Elverum falt det flere centimeter med snø natt til tirsdag.

Foto: Jon-Fredrik Klausen / NRK