Hopp til innhold

Menneskehandel-sak: - Truet med vold hvis hun ikke trakk anmeldelse

EIDSVOLL (NRK): Kvinnen som anmeldte flere personer, for å ha tvunget henne og andre kvinner til å prostituere seg og ta pengene de tjente, skal ha blitt truet for at hun skulle trekke anmeldelsen

Kjetil Løvberg, Iris Storås

BISTANDSADVOKATER: Advokatene Kjetil Løvberg (til venstre) og Jørn Mejdell Jakobsen er bistandsadvokater til de fire fornærmede. Aktor i saken er statsadvokat Iris Storås. Det er satt av ti uker til saken i Glåmdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Jeg kunne ikke trekke anmeldelsen. Jeg var lei av å bli slått og bli fratatt penger jeg tjente. Jeg skjønte ikke hvorfor de tok pengene jeg tjente. Hvorfor fikk jeg bare 200 kroner når jeg ga fra meg 7000 kroner?, sa den 27 år gamle kvinnen i Glåmdal tingrett.

Fire bulgarere er tiltalt for menneskehandel, trusler og heleri.

Bodde i Hedmark

27-åringen er en av fire kvinner som skal ha blitt fratatt mer eller mindre alt hun tjente som prostituert i Oslo. Hun og kvinnene bodde sør i Hedmark sammen med to av de tiltalte.

Ove Herman Frang

FORSVARER: Advokat Ove Herman Frang forsvarer en av de hovedtiltalte i saken. Hans klient har sittet fengslet siden hun ble pågrepet i februar 2015.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Hun ble lokket til Norge av en av de tiltalte med lovnader om at hun ville tjene godt som prostituert her, men slik ble det ikke, forklarte hun i retten i går.

Det var hun som januar 2015 anmeldte flere personer for vold og for å ha tvunget kvinner til prostitusjon.

– Truet med vold

De fire tiltalte fra Bulgaria nekter straffskyld. To av dem er tiltalt for å ha truet henne med vold hvis hun ikke trakk anmeldelsen. En av dem skal ha drapstruet henne utenfor tinghuset i Hamar, mens en annen skal ha truet henne med vold.

I retten forklarte hun at hun ble truet med at de skulle knekke beina hennes.

Menneskehandel i tingretten

TI UKER: Det er satt av ti uker til rettssaken i Glåmdal tingrett. På grunn av plassmangel går rettssaken i tinghuset på Eidsvoll.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Jeg ble litt redd. Man vet aldri hva som kan skje. Jeg sa fra til politiet. Jeg ville ikke trekke anmeldelsen. Jeg ville jobbe for meg sjøl, ikke for andre. Jeg orket ikke mer, forklarte kvinnen.

Hun forklarte at de ble slått og måtte gi fra seg pengene de tjente til de tiltalte. Hun forklarte at de måtte jobbe hver dag sjøl om det var vinter og svært kaldt.

Jobber fortsatt

Etter anmeldelsen har hun fortsatt med å jobbe som prostituert.

– Jeg ville fortsette å jobbe. Jeg kan ikke noe annet. Jeg har ikke gått på skolen og kan ikke noen annen jobb. Det er slik jeg forsørger familien min i Bulgaria. Jeg har et godt liv nå. Jeg kan spise når jeg vil, sove når jeg vil og gjøre hva jeg vil med mine penger.

Ulik forklaring

Forsvarerne til de tiltalte spurte kvinnen om flere ganger der hun har forklart seg ulikt i retten og til politiet. Blant annet har hun sagt til politiet at hun gikk på skolen til 6. klasse, men i retten sa hun 2. klasse.

Hun har også forklart seg ulikt om tiden hun var prostituert i Nederland. Til politiet skal hun ha sagt at hun hadde en hallik i Nederland, dette benektet hun i retten.