Hopp til innhold

Ann Cathrin handler én gang i uka: – Det er viktig nå

42-åringen er redd for smitte dersom hun oppholder seg for mye i butikken. Når smitten øker må man tenke seg ekstra om, mener kommuneoverlege.

Ann Cathrin handler én gang i uka.

EN GANG I UKA: Ann Cathrin Andersen bestemte seg for å slutte å handle mat annenhver dag da koronaen kom. Hun føler seg tryggere når hun ikke er rundt mange andre like ofte som før. I tillegg har hun fått andre goder ved det å handle sjeldent.

EN GANG I UKA: Ann Cathrin Andersen bestemte seg for å slutte å handle mat annenhver dag da koronaen kom. Hun føler seg tryggere når hun ikke er rundt mange andre like ofte som før. I tillegg har hun fått andre goder ved det å handle sjeldent.

Før koronaen kom til Norge handlet 42 år gamle Ann Cathrin Andersen annenhver dag.

Det har hun sluttet med.

– Ukeshandling er viktig for meg nå, sier Lillehamringen.

Men ikke alle er som 42-åringen. Stadig dukker det opp meldinger på kommuners hjemmesider om at personer med covid-19 har vært på flere forskjellige butikker i løpet av få dager:

Det er ikke alle som er like flinke til å ukeshandle nå.

«En koronasmitta var på Circle K Alvdal 13. mai, og Prix og Spar dagen etter. Kommunen ber de som var på disse stedene, i samme tidsrom, og som føler seg dårlig ta kontakt».

Slike meldinger dukker stadig opp på kommuners hjemmesider.
Trondheim kommune.
Trondheim kommune smitte.
I forbindelse med pågående smittesporing I Narvik ber kommunen folk som har på følgende steder til følgende tidspunkter om å være oppmerksomme på symptomer:
Røros kommune

Nå anbefaler kommuneoverlegen i Tynset folk til å bli flinkere å ukeshandle.

For ukeshandling er ikke bare bra for økonomien. Det kan også bidra til å redusere smitten i landet vårt. Særlig når smitten er økende, mener han.

Ønsker å begrense smitten

Ann Cathrin har kun handlet én gang i uka siden pandemien starta. Først og fremst gjør hun det for å begrense smitte, men hun har også mindre matsvinn og mer penger til overs nå.

– Før var det litt sånn «Jah, hva skal jeg ha til middag i dag da?».

Men da koronaen kom til Norge i fjor bestemte hun seg for å bli flinkere til å planlegge handlingen.

Ann Chatrin på handletur.

STORINNKJØP: – Jeg er veldig bevisst på å handle så sjelden som mulig i denne tiden, sier Andersen.

STORINNKJØP: – Jeg er veldig bevisst på å handle så sjelden som mulig i denne tiden, sier Andersen.

– Jeg gjør det jo både for min egen og andres del. Hver gang man er med andre så er det jo større sjans for å spre smitte eller å bli smitta selv, sier hun.

Andersen forteller at hun setter opp en plan for hva som trengs av mat og drikke hver uke. Ikke bare har hun skånet seg for mulig smitte, hun har også redusert spontankjøp og matsvinn nå.

– Det er det å bare sette opp en plan på hva som trengs. Det kan jo føles som man handler mye den dagen man er på butikken, men jeg har sett jevnt over hvordan det kan bli på en uke. Man kan jo sitte igjen med mye man ikke trenger om man handler ofte.

En om gangen

I Tynset har smitten økt kraftig de siste ukene. 41 personer er bekrefta smitta og rundt 1200 er i karantene. Kommunen bekrefter tirsdag at det er det muterte britiske viruset som har bredt seg om i regionen.

Kommunene i Nord-Østerdal var lenge uten noen omfattende koronasmitte. Nå har flere kommuner stengt ned.

Tynset sentrum med rådhuset i bakgrunnen.

STENGER NED: Et koronautbrudd gjør at Tynset forbyr arrangementer fram til 17. mai. De fleste butikktypene må stenge. Det er gjort unntak for blant annet matbutikker, apotek, Vinmonopolet og blomsterbutikker.

Foto: Geir Olav Slåen

Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng er kommuneoverlege i Tynset. Han mener det er viktig å unngå mange handleturer på rappen når smittetrykket er så stort som i Tynset.

– Det er klart at desto høyere smittetrykket er, desto viktigere er dette. Man treffer gjerne noen andre som også er ute og handler, så blir det litt flere kontakter enn det man tenkte.

Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng.

AV OG TIL: – Både det at få drar på disse plassene og at man drar så sjeldent man kan er viktige momenter, sier kommuneoverlege i Tynset, Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Bjørnstad-Tuveng forteller at de opplever at de fleste er på lag og gir god informasjon til smittesporing. Men det er også noen som er flaue over å si hvor de har vært.

– Vi har særlig opplevd det når smitteutbruddet er nystarta og man ikke vet hvor stort det blir, sier han.

Steinkjer

INNOM FIRE BUTIKKER: En person med covid-19 var på fire forskjellige butikker i Steinkjer på få dager. Kommunen ba folk som hadde vært der ved samme tid være oppmerksomme på symptomer.

Foto: Tariq Alisubh

Har blitt flinkere

Kommuneoverlegen mener også det er viktig at kun én person fra hver husstand handler om gangen når det er stort smittetrykk.

– Vi ønsker at ikke hele familien drar på butikken samtidig. Vi ser jo også på arrangement at det smittesporing er lettere om kun de som har noe der å gjøre har deltatt.

Anne-Mette Vang er butikksjef ved Coop Extra på Tynset. Hun sier folk gjerne handlet flere ganger i uka før smitteutbruddet kom til kommunen.

Anne-Mette på Coop Extra på Tynset.

BLITT BEDRE: – Vi ser at folk har handlet flere ganger i uka før det brøt ut med smitte her. Men jeg tror kanskje handlemønsteret til folk generelt har blitt bedre nå under det store utbruddet, sier butikksjef ved Coop Ekstra på Tynset, Anne-Mette Vang.

Foto: Privat

– Vi har jo vært forskåna, så det har nok vært litt mer avslappet forhold til det å storhandle når man først besøker butikken. Smittevern som renhold og antibac har kunder og ansatte alltid hatt stort fokus på.

Vang sier at folk også har blitt flinkere til utnytte åpningstidene.

– Vi oppfordrer jo absolutt til å bruke hele åpningstiden. Før har vi hatt noen timer hvor det har vært veldig sentrert omsetning på handel, men nå ser vi at folk har blitt mye flinkere, sier hun.

Kommer til å fortsette

Ann Cathrin sier hun kommer til å fortsette med ukeshandling også etter pandemien.

– Det blir mindre matsvinn og det er bedre for økonomien. I tillegg blir jeg enda mer kreativ til å blande forskjellige ting jeg allerede har til nye smaker. Det er helt supert, synes jeg, sier hun.

–pLANLEGGER

PLANLEGGER: – Det blir mindre spontankjøp og mindre matsvinn. Jeg har lagt en plan for hva jeg skal ha også spiser jeg opp det som er. Jeg prøver også å dra på butikken når det ikke er så mye folk, sier 42-åringen.

PLANLEGGER: – Det blir mindre spontankjøp og mindre matsvinn. Jeg har lagt en plan for hva jeg skal ha også spiser jeg opp det som er. Jeg prøver også å dra på butikken når det ikke er så mye folk, sier 42-åringen.

Flere saker fra Innlandet