Slakter reformen: – Dette er brødsmuler

Kommunalminister Monica Mælands plan for overføring av makt til fylkene blir møtt med skuffelse ute i landet. – Dette er bare brødsmuler, sier fylkesordføreren i Oppland.

PRESSEKONFERANSE: Kommunalminister Monica Mæland (H) la fram forslag til hvilke oppgaver som skal overføres de nye regionene etter regionreformen

PRESSEKONFERANSE: Kommunalminister Monica Mæland (H) la fram forslag til hvilke oppgaver som skal overføres de nye regionene etter regionreformen

I dag la kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) fram forslag til hva de nye fylkeskommunene skal jobbe med. Etter 1. januar 2020 er det 11 fylker i Norge.

Allerede i september var regjeringspartiene og KrF enige om at fylkeskommunene skal få nye oppgaver blant annet innen områder som kompetanse og integrering, folkehelse, klima og miljø, næringsutvikling og landbruk, forskning, samferdsel, planlegging og kultur.

Mens noen kritikere mente regjeringen skulle gått mye lenger i oppgaveoverføringen, mente andre at fylkene ikke vil klare enkelte av de arbeidsoppgaver staten til nå har hatt.

I ettermiddag ble den såkalte oppgavemeldingen fram, stortingsmeldingen der Mæland utdyper hva framtidas fylker skal ha ansvaret for.

– Dette er den største strukturendringen siden fylkeskommunene ble opprettet, sa Mæland ved innledningen til pressekonferansen, der hun la vekt på at dette er en reform som skal desentralisere og flytte oppgaver nærmere innbyggerne.

Overfører oppgaver

Mæland la også vekt på at de overfører arbeidsoppgaver innen næringsutvikling, landbruk, samferdsel, klima og miljø, kompetanse og integrering, kultur og folkehelse.

En av de store overføringene av arbeidsoppgaver er innen samferdsel. Fylkeskommunen skal nå selv få ansvar for å utrede, planlegge, bygge, drifte og vedlikeholde fylkesveiene.

– Noen mener at dette er en sentralisering, da mener jeg man har misforstått. Her flytter vi altså oppgaver fra staten ut til fylkeskommunene, sier Mæland.

Mæland sier det er i gang flere stor utredninger om overføring av oppgaver som ennå ikke er fullført.

Even Aleksander Hagen

SKUFFA: Fylkesordfører i Oppland, Even Aleksander Hagen, var skuffa etter presentasjonen.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Skuffelse ute i landet

I Elverum fulgte fylkesordfører i Oppland, Even Aleksander Hagen (Ap), overføringen fra Mælands pressekonferanse på telefonen sin.

– Det statsråden presenterer i dag, er brødsmuler. Vi er skuffa over at hun ikke flytter mer makt og myndighet til fylkene, sier Hagen.

Hans fylke slås sammen med Hedmark og blir til Innlandet fra 2020.

– Den røde tråden er at man gjør ikke noe helt, men flytter ut bare noen brøkdeler innen de enkelte områdene og flytter ut. Integrering og inkludering er ett eksempel.

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), sier at det som ble lagt fram i dag var svært lite konkret, og at det bekrefter at regionreformen er dårlig forberedt.

I Møre og Romsdal er fylkesordføreren mer positiv. Jon Aasen (Ap) sier dette er gode tanker om alt blir gjennomført og mange statlige arbeidsplassar blir flytta ut til regionene.

– Forferdelig prosess

Senterpartiet har vært en kraftig kritiker av reformen. De ønsker flere oppgaver til fylkene, men de ønsker å beholde mindre fylker som i dag. Særlig har de vært kritiske til at flere fylker blir slått sammen mot deres vilje.

Trygve Slagsvold Vedum

KRITISK: Senterpartiet og partiets leder Trygve Slagsvold Vedum er kritisk til regjeringens regionreform.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Dette har blitt en reform der det er tvang og sentralisering som er oppsummeringa, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han legger til:

Dette har vært en forferdelig prosess der man har fått masse sånne rare fylker som ingen egentlig vil ha. Man gjennomfører koste hva det koste vil.

Også KS, som er kommunens og fylkeskommunenes organisasjon, er skuffa.

– Dette var som ventet. Vårt fokus nå er alt det man skal se på og utrede videre, som integrering, kultur og næring. Vi forventer at det kommer mer, sier styreleder Gunn Marit Helgesen.

Flere saker fra Innlandet

Dagens 3 konserter består av Mosetrio, Bentobox, GangStubbGutta, les mer om de på dølajazz.no

Se årets Dølajazz direkte her