Hopp til innhold

Vind og kulde i Sør-Norge

Mange synes det er kaldt i dag, men det er i Nord-Østerdalen kulda virkelig biter. I Folldal ble det målt 42 kuldegrader natt til onsdag.

Kaldt i Folldal

Det ble målt 42 minusgrader på målestasjonen i Folldal onsdag morgen.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Folldølene er vant til at det knirker under skoene og river i neseborene om vinteren. Men så mange minusgrader som det er i dag, har det ikke vært på flere år.

På den den offisielle målestasjonen ble det målt 42 kalde, og det er den laveste temperaturen som er målt i Norge i vinter.

– Det er kaldt, men det er ikke noen store problemer. Vi fyrer i ovnene, sier Stig Roger Nilsen.

Stig Roger Nilsen i Folldal

Stig Roger Nilsen i Folldal er vant til mange kuldegrader. Han er ikke bekymret for kulda.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Mens folk fryser lenger sør i landet med langt færre kuldegrader, går livet stort sett som normalt i Folldal lengst nord i Hedmark.

– Skoler og barnehager er åpne, men det blir nok lite uteaktivitet i dag. Vi har ikke fått melding om at noe ikke går som det skal, sa avdelingsleder Espen Moseng i teknisk etat i Folldal kommune onsdag morgen.

Folldølene er vant til at det knirker under skoene og river i neseborene om vinteren. Men så mange minusgrader som det er i dag, har det ikke vært på flere år.

Vind og kulde i sør

Folldal er altså kaldest i landet, ifølge Meteorologisk institutt. Tynset i Østerdalen kommer som en god nummer to i de offisielle temperaturmålingene i dag med sine 37,3 minusgrader.

– Det er i nordligste områdene i Sør-Norge det er minst skyer og de laveste temperaturene, sier statsmeteorolog Per Egil Haga.

Lenger sør er det noen skyer som demper kulda, men på grunn av sterk vind er den opplevde temperaturen likevel svært lav.

Ved Blåsjø i fjellet i Agder og Rogaland er det opplevd temperatur på minus 40 grader på grunn av kraftig vind opp i stiv kuling.

– Det er nesten farlig å gå ut i vestlige fjelltrakter, advarer statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Selv korte opphold i utendørs kan føre til kuldeskader og hypotermi.

– Det går mange år mellom hver gang vi opplever så kaldt vær på Sørlandet. Dette er ikke hverdagskost, understreker Walløe.

Uværsbilde fra Instagram

Det blåser kraftig i deler av Sør-Norge, og kombinert med kulda gir det fare for kuldeskader for dem som beveger seg utendørs.

Foto: Jeanette B.

Kulda holder seg

Kulda skyldes kald luft som trekker inn fra Sibir og blir liggende over Sør-Norge og store deler av Europa. «The beast from the East» har britiske medier med sans for ordspill kaldt kulda som nå preger Europa.

– Det utvikler seg ikke så mye. Det er et høytrykk som gir dette pene vinterværet. Vi får beholde samme værtype i morgen, sier Haga.

På Sørlandet blir det stiv kuling gjennom dagen, fra øst og nordøst.

Flere saker fra Innlandet