– De sakkyndige i denne saken er uenige med seg selv og har det vært flere ganger. Det mener jeg er en rettslig tvil i vilkåret om tilregnelighet, sa Nora Hallén i sin prosedyre fredag ettermiddag.
Der ba hun om at 17-åringen overføres til dom på tvungen psykisk helsevern, frifinnes for krav om erstatning og for øvrig anses på mildeste måte.
Forsvareren er ikke enig med de sakkyndiges konklusjon og aktors påstand om at 17-åringen var tilregnelig på drapstidspunktet. Hun mener hennes klient var utilregnelig i gjerningsøyeblikket og at han derfor ikke kan straffes. Hun ønsker ikke frifinnelse og mener tenåringen ikke vil få tilstrekkelig helsehjelp i et vanlig fengsel der hun argumenterte for at det er et manglende psykiatritilbud.
– Jeg vil minne om at min klient går på medisiner, nettopp mot psykose, sa Hallén.
– På nåværende tidspunkt er det viktigste å få psykiatrisk behandling, utdypet hun om reaksjonen mot sin klient.
Hallén presiserte at de sakkyndige var nødt til å konkludere negativt rundt tiltaltes tilregnelighet, fordi de var i tvil.
– Hvis retten er i tvil, skal det derimot konkluderes positivt, altså at han er utilregnelig, argumenterte hun.
Den tiltalte tok selv ordet etter prosedyrene og sa han mente det var riktig å dømme han til tvungen psykisk helsevern.
Aktor: – Grotesk og hjerteskjærende sak
Påtalemyndigheten mener den tiltalte 17-åringen er tilregnelig og ber 12 års forvaring med åtte års minstetid for tenåringsgutten. Påstanden er den motsatte av hva statsadvokaten innstilte på i tiltalen, der han varslet tvungent psykisk helsevern.
– Drapet var fullstendig uprovosert, det var ingen foranledning, ingen relasjon mellom dem, sa aktor Jo Christian Jordet i sin prosedyre.
– Det er en grotesk og en hjerteskjærende sak, beskrev han.
BA OM FORVARING: Statsadvokat Jo Christian Jordet mener drapet var godt planlagt og at tiltalte på forhånd hadde sett seg ut et offer. Han mener tiltalte var rasjonell både da han planla og utførte drapet.
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRKDet er i norsk rettshistorie totalt tre forvaringsdommer mot personer under 18 år. Foruten Vollen-drapet, der ei jente (15) ble dømt til ni års forvaring, ble en 17-åring dømt til forvaring i mai. I juni kom dommen i den såkalte Sunniva-saken. Den er imidlertid ikke rettskraftig.
– Det er nærliggende fare for gjentatt grov vold. Fengselsstraff vil ikke være tilstrekkelig, mener Jordet
Sakkyndige vurderer tiltalte som tilregnelig
Onsdag la psykiatrispesialist Terje Tørrissen og psykologspesialist Alexander Flaata frem sin konklusjon om 17-åringens psykiske tilstand. De sakkyndige mener gutten var tilregnelig under drapet, men la vekt på at de har vært i sterk tvil og har gjort endringer i sine sakkyndige erklæringer flere ganger.
– Det har vært vanskelig. Det har vært viktig å være til stede under hovedforhandlingen, sa Tørrissen.
Sammen med Flaata har han arbeidet etter to hovedhypoteser i tilregnelighetsspørsmålet. Den ene har gått på om tiltalte har en schizofreni-diagnose, den andre om han har hatt en aspergers-diagnose. De sakkyndige har ikke klart å hverken avkrefte eller bekrefte noen av diagnosene.
KONKLUDERTE: Flaata og Tørrissen har i tillegg til å observere den tiltalte i retten, hatt flere samtaler med han siden pågripelsen og hatt innsyn i alle rettens saksdokumenter før de konkluderte med at 17-åringen er tilregnelig.
Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik SkrefsrudBer om erstatning til familien
Den 17 år gamle gutten er tiltalt for å ha drep en 16 år gammel jente på Vinstra 31. oktober i fjor, og for å ha knivstukket en nabo som forsøkte å avverge drapet.
Han ble pågrepet på åstedet kort tid etter drapet og har siden sittet i varetekt og vært under behandling i helsevesenet. Han var til stede gjennom hele rettssaken og fortalte under sin forklaring at han hadde planlagt å drepe.
– Jeg hadde lyst til å prøve det, forklarte han.
Jenta ble ifølge obduksjonsrapporten påført 20 knivstikk i hodet, halsen og buken og døde etter kort tid av forblødning. Moren og lillebroren fortalte i sine vitnemål at de kom til åstedet mens knivdramaet pågikk.
KREVER ERSTATNING: Braathen Hjortdal mener hele familien til den avdøde jenta bør få erstatning etter drapet.
Foto: Alexander Nordby / NRKFamiliens bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal la ned påstand om oppreisningserstatning til jentas familie etter rettens skjønn. Hun foreslo 650 000 kroner til foreldrene i tillegg til en egen erstatning for jentas to søsken samt dekking av økonomiske utgifter de etterlatte har hatt etter drapet.
Bistandsadvokaten for naboen som ble skadet da han forsøkte å avverge drapet, Øystein Skurdal, la ned påstand erstatning fastsatt etter rettens skjønn, begrenset til 150 000 kroner for sin klient.
SMILENDE: Familien har frigjort dette bildet av 16-åringen for å vise henne slik hun var. De nærmeste beskriver henne som smilende og alltid glad.
Foto: privat