Hopp til innhold

Varhaug-drapet: 18-åring dømt til forvaring i elleve år – anker dommen

En 18 år gammel mann er dømt til forvaring i elleve år med en minstetid på syv år for drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård på Varhaug i fjor sommer. Mannen anker dommen, bekrefter forsvareren til NRK.

Varhaug-drapssikta

18-åringen har tilstått drapet på Sunniva Ødegård, men erkjenner ikke straffskyld. Bildet er tatt da han ankom Stavanger lufthavn for overflytting til Stavanger fengsel i september i fjor.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Drapet på den 13 år gamle jenta skjedde 29. juli i fjor. Sunniva Ødegård ble funnet drept i nærheten av hjemmet sitt på Varhaug i Rogaland. Drapsvåpenet skal ha vært en hammer.

En 18 år gammel mann har tilstått drapet, men har nektet straffskyld. Forsvarer Tor Inge Borgersen mener hans klient var psykotisk da han begikk drapet, og at psykosen ikke var utløst av rus.

Aktor i saken, Nina Grande la ned påstand om tolv års forvaring, med en minstetid på åtte år for den tiltalte.

Dommen er forvaring i elleve år, med en minstetid på syv år. Det betyr at 18-åringen er den tredje mindreårige i Norge som blir dømt til forvaring. Han var 17 år da drapet ble begått.

Aleksander Steinsvåg

Medforsvarer Aleksander Steinsvåg

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

18-åringen er skuffet – anker dommen

– Dommen vil bli anket. Vi mener vilkårene for forvaring ikke er til stede, og at samfunnsvernet vil bli godt nok ivaretatt med en dom på elleve år, som er rammen som er satt, sier medforsvarer Aleksander Steinsvåg til NRK.

18-åringen fikk selv opplest dommen onsdag morgen. Ifølge Steinsvåg er han skuffet over dommen, men tok rettens avgjørelse med fatning.

– Vi er forundret over at det ble forvaring. Spørsmålet om forvaring er såpass tvilsom at det trolig vil få sin endelige avgjørelse i Høyesterett, mener forsvareren.

Det er allerede satt av tid til ankebehandling av saken i Gulating lagmannsrett til høsten.

Sunniva Ødegård

Dette er det siste bildet Sunniva Ødegård tok av seg selv. Selfien er tatt mindre enn to timer før hun ble overfalt og drept.

Foto: Privat

Det var VG som først meldte om dommen.

– Vi har fått forkynt hva dommen går ut på, og vi håpet på forvaring, sier bistandsadvokat Harald Øglænd til NRK.

– En klar og god dom

Øglænd sier foreldrene til Sunniva Ødegård mener dommen er klar og god.

– De synes de får svar på en god del ting de har lurt på, og ting de har tenkt på. Nå ser de at retten tenker det samme som dem, blant annet når det gjelder motivet og at drapet var seksuelt motivert.

Harald Øglænd

Bistandsadvokat Harald Øglænd.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Foreldrene er forberedt på at det blir flere rettsrunder i saken.

– Forsvareren har lagt opp til at tiltalte er utilregnelig og ikke kan straffes. Nå har retten kommet til at tiltalte kan straffes. Foreldrene har vært forberedt på en anke med dette utfallet. Det lå i kortene, sier Øglænd.

Han sier en anke er en belastning for familien til Sunniva Ødegård.

– De kan ikke senke skuldrene og gå videre med vanlig sorgarbeid. Nå må de vente et halvt år før det foreligger en avgjørelse fra lagmannsretten. De begynner på ny. Foreldrene er også forberedt på at saken nødvendigvis ikke stopper etter behandlingen i lagmannsretten, sier bistandsadvokaten.

Blomster og lys på stedet der Sunniva Ødegård ble funnet drept

Sunniva Ødegård ble drept på Varhaug seint om kvelden 29. juli i fjor, da hun var på vei hjem etter å ha besøkt venner. Alt tyder på at hun var et tilfeldig offer.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Vil ikke si noe om ankespørsmålet

Aktor Nina Grande er på ferie, og førstestatsadvokat Asbjørn Eritsland svarer på vegne av henne.

– Vi registrerer at påtalemyndigheten har fått medhold i påstanden om forvaring. Retten kom til elleve års forvaring med minstetid på syv år, påstanden var forvaring i tolv år. Det blir opp til riksadvokaten å avgjøre om vi skal anke, sier han til NRK.

Asbjørn Eritsland

Førstestatsadvokat Asbjørn Eritsland.

Foto: Erik Waage / NRK

Statsadvokaten vil gi en innstilling til riksadvokaten i løpet av halvannen uke. Eritsland vil ikke si noe om hva de vil anbefale.

– Jeg vil ikke foregripe saksbehandlingen. Først må dommen leses grundig.

Var på vei hjem fra venner

Drapet skal, ifølge tiltalen, ha skjedd rundt klokka 22.45 søndag 29. juli. 13-åringen var da på vei hjem etter å ha besøkt venner.

Alt tyder på at Sunniva Ødegård var et tilfeldig offer, selv om det var et visst kjennskap mellom tiltalte og den drepte gjennom deres søsken.

Kun to mindreårige er tidligere dømt til forvaring i Norge.