Tror ikke på at robotene overtar

GRAN (NRK): – Til syvende og sist er det dyra og enga som produserer. Vi trenger ikke roboter, sier bonde. Undersøkelse viser at 6 av 10 i Norge ikke tror de vil få en robot som nærmeste kollega.

Vil ikke ha roboter

SYNES ROBOTENE SKAL HOLDE SEG UNNA: Lars Wøien Alhaug tror vi kan miste bakkekontakten hvis vi robotiserer samfunnet for mye.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Det er store geografiske forskjeller i undersøkelsen utført av Respons Analyse på vegne av Adecco.

De mest skeptiske til automatisering i arbeidslivet er Hedmark, Oppland og Nord-Norge. Her er det 73 % som er skeptiske, en av disse er Lars Wøien Alhaug som jobber som avløser i landbruket på Hadeland.

– Det er veldig stort fokus på mekanisering i landbruket. Vi burde heller bruke pengene våre på det som er i bakken og i fjøset.

Han mener vi står i fare for å miste bakkekontakten hvis robotiseringen av samfunnet fortsetter.

– Vi kan ikke grave oss helt ned og flytte mer papir enn det vi gjør. Jeg er redd det begynner å bli for mye av slikt, vi glemmer hvordan ting skal gjøres i praksis.

Vil ikke ha roboter

VIL IKKE HA ROBOTER: Lars vil helst jobbe uten innblanding fra roboter i fremtiden.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK

Mer allsidige enn roboter

Å ha en robot som kollega kunne han ikke tenkt seg, han vil ha en å prate med. Dessuten mener han roboter er altfor ensidige.

– Jeg kan kjøre traktor, jeg kan fôre og melke dyrene, jeg kan male, drive ute på jordet med forskjellige ting og vedlikehold. Det får ikke en spesifikk robot gjort., sier Wøien Alhaug.

Pål Johan From er professor i landbruksrobotikk ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet tror landbruket vil revulosjoneres av roboter om ikke lenge.

– Det er masse potensial for å robotisere innenfor landbruket. Det er vanskelig å si om det er fem eller femten år før vi ser roboter ute på åpne jorder.

Han tror ikke bøndene trenger å frykte at jobbene deres forsvinner av den grunn.

– Man vil bruke folkene annerledes. Jeg mener bondens tid kan brukes bedre enn å sitte å kjøre frem og tilbake på en traktor.

Pål Johan From

TRENGER IKKE FRYKTE FOR JOBBENE SINE: Pål Johan From tror landbruket vil se annerledes ut om noen år, men har likevel troen på at bøndene vil beholde jobbene sine.

Foto: Håkon Sparre / NMBU

Og revolusjonerende roboter er rett rundt svingen. På universitet har From med sine kolleger utviklet en robot som på sikt skal kunne gjøre traktoren overflødig.

– Vi fikk tilbakemelding fra norske bønder om at traktorene er for tunge. De kommer ikke ut på jordene når det er vått. Når de kommer seg ut, pakker de sammen jorda og reduserer avlingen.

Denne landbruksroboten skal gjøre traktoren overflødig:

Håper robotene holder seg unna

Lars Wøien Alhaug har ingen ønsker å dele arbeidshverdagen med roboter i femtiden. Han ser klare svakheter med minskende manuelt arbeid.

– Hvis jeg for eksempel finner ut at det er noe galt med en ku her så trenger jeg ingen veterinær for å avdekke den feilen. Jeg kjenner med en gang jeg tar på juret om det er for kaldt, varmt eller for hardt.

Vil ikke ha roboter

LIKER MENNESKER BEST: Lars tror dyrene setter mer pris på mennesker enn roboter.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK