Hopp til innhold

Robot og menneske side om side

– Vi har ambisjoner om at 30 prosent av den norske produksjonen vår kommer til å bli utført av roboter innen to til tre år.

Horten-bedriften Norautron investerte i en helt ny robot sist sommer, og nå har den begynt å finne seg til rette. YuMi har to armer og kan jobbe tett på, og sammen med sine menneskelige kolleger.

YuMi: Roboten jobber sammen med mennesker og det er det som skiller den fra andre industriroboter. Navnet YuMi er forkortelse for you and me, eller deg og meg.

Horten-bedriften Norautron investerte i en helt ny robot sist sommer, og nå har den begynt å finne seg til rette. YuMi har to armer og kan jobbe tett på, og sammen med sine menneskelige kollegaer.

– Det som er det nye med denne roboten er at den kan jobbe sammen med mennesker i en produksjonslinje der roboten tar enkelte av operasjonene. I tillegg trenger den ikke å bures inne slik vi er vant til å se de vanlige industrirobotene, sier Asgeir Bjørkedal, automasjonsingeniør hos Norautron.

Mann jobber med robot

MANN OG MASKIN: Asgeir Bjørkedal styrer og programmerer roboten.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

YuMi er forkortelse for you and me, eller deg og meg på norsk. Større produksjoner på kortere tid, er det som er målet og planen med roboten som har en prislapp på cirka en halv million kroner.

– Her kan jeg gripe inn i arbeidet til roboten slik jeg vil, og det skal ikke være noen fare for meg eller andre rundt. Jeg kan stoppe den når som helst bare ved å ta på den, sier Bjørkedal.

Første i landet

Norautron var de første i Norge som investerte i en YuMi, men ganske sikkert ikke de siste. Hortens-bedriften selv planlegger i alle fall å utvide til flere roboter fremover.

– Vi har ambisjoner om at 30 prosent av den norske produksjonen vår kommer til å bli utført av roboter innen to til tre år, sier forretningsutvikler i Norautron, Jan Erik Strøm.

Person foran roboten YuMi

SAMARBEIDER: Jan Erik Strøm forteller at innen to-tre år planlegger de at opp mot 30 prosent av monteringsarbeidet gjøres av roboter.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

Det er tre forhold som gjør at bedriften investerte i roboten. Det ene er for å være konkurransedyktig, det andre er helse, miljø og sikkerhet, og til slutt kvalitet.

Mange av kundene våre er norske og de vil gjerne ha produksjonen i nærheten, særlig dersom markedet for produktene deres er i Norge, og at kostnadsnivået tillater det, sier Strøm.

Siden roboten kom til Norge i august har det vært en forsiktig start og innkjøringsperiode. Men nå begynner ting å gå seg til, og akkurat nå står flere produkter i kø for å bli montert av YuMi.

Etter hvert ser Norautron for seg at roboten lett skal kunne flyttes mellom forskjellige produksjonsstasjoner og jobbe med en rekke forskjellige produkter som bedriften produserer.