Hopp til innhold

– Jeg har fortsatt 20-30 hagl i ryggen

LILLEHAMMER (NRK): I dag starta ankesaken etter drapsforsøkene på to politimenn på Vinstra i november i 2014. Hendelsen preger fortsatt politimennene.

Politibetjent i retten

FORKLARTE SEG: Politimannen som ble skutt i ryggen forklarte seg for retten i dag. Han fortalte at han kjenner haglene som sitter igjen i ryggen hver dag.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Det var i slutten av november i 2014 at politiet ble tilkalt til et legekontor på Vinstra. Helsepersonell reagerte på oppførselen til en mann som var inne til konsultasjon. Da politiet kom var ikke mannen der.

– Politiet reiste hjem til boligen hans, der de ble møtt av mannen som ikke ville åpne for dem. Da de hentet redskap for å ta seg inn, kom personen ut med et haglgevær og avfyrte skudd mot politipatruljen, fortalte lensmann Jon Gaarden til NRK senere.

Mannen ble tiltalt for drapsforsøk i tingretten og i juli ble han dømt til tvungent psykisk helsevern . Men tiltalte anket saken, og i dag startet ankebehandlingen i Eidsivating lagmannsrett.

Ankesak Eidsivating lagmannsrett

ALVORLIG SAK: Aktor Thorbjørn Klundseter er aktor i saken. Han mener saken er svært alvorlig fordi politimennene kunne blitt drept. Her snakker Klundseter med rettsoppnevnt sakkyndig Helge Haugerud.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Tøft med ny rettssak

Politimannen som ble skutt i ryggen var den første som forklarte seg for lagmannsretten i dag.

– Det er belastende både for meg og min familie med en ny runde i retten, sa politimannen.

Han beskrev i detalj hvordan han opplevde kvelden på Vinstra og hvordan det var å bli skutt.

– Jeg så plutselig et hagleløp i vinduet og jeg ropte "HAGLE " alt jeg hadde. Så smalt det. Det føltes som å bli slått med en spiss jernspade i korsryggen, forklarte politimannen.

Han ble senere sendt med luftambulanse til Ullevål sykehus, og det ble klart at han ikke var alvorlig skadd.

– Men jeg har fortsatt 20–30 hagl igjen i ryggen og de kjenner jeg daglig. Lyder som minner om skudd er ubehagelig.

Mannen har nå vært tilbake i jobb ett års tid.

Politimann skutt med hagle – mann pågrepet etter åtte timer lang aksjon

Nabo til siktet: – Det var ikke så uventet

Vil be om tvungent psykisk helsevern

70-åringen sa i retten i dag at han nekter straffskyld for drapsforsøkene han er tiltalt for.

– Ankesaken skal behandle om min klient skal ha tvungen psykisk behandling eller om han skal løslates. Vi mener det siste er riktig fordi han ikke er til fare for noen, sier forsvarer Sigurd Klomsæt.

Sigurd Klomsæt, forsvarsadvokat

KRITISK TIL BEVÆPNING: Forsvarer Sigurd Klomsæt mener politiet var ulovlig bevæpnet da de gikk til aksjon mot en mann på Vinstra i fjor.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Aktor Thorbjørn Klundseter sa at påtalemyndigheten vil be om tvungen behandling.

– Påtalemyndigheten kommer til å be om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern. Dette er en meget alvorlig sak. Den ene ble truffet i ryggen og det kunne gått veldig galt hvis han ikke hadde hatt rask reaksjonsevne og god beskyttelse, sier Klundseter.

Det er satt av seks dager til saken. I morgen skal retten på befaring på Vinstra.