I retten tiltalt for drapsforsøk mot politiet

En 69-åring fra Vinstra møter i dag i retten tiltalt for drapsforsøk mot politiet. Han skjøt en politimann med haglegevær i ryggen.

Skyting på Vinstra

POLITIAKSJON: 20–30 politifolk bevæpnet med automatvåpen deltok i aksjonen mot mannens bolig på Vinstra natt til 27. november i fjor. Arkivbilde.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det var 26. november i fjor at mannen skjøt med et haglegevær mot politiet og traff en av dem i ryggen. Bistandsadvokaten til de to tjenestemennene sier det var nære på at hendelsen endte med dødsfall.

– De ble angrepet i kraft av å være politi uten at det skal ha vært noen personlige motiver fra tiltaltes side. Denne saken viser jo hvor viktig det er at politiet bruker sikkerhetsutstyr. Det kan utgjøre forskjellen mellom liv og død, sier bistandsadvokat Tone Johanne Ringstad.

Bistandsadvokat Tone Johanne Ringstad

REDDET AV VEST: Bistandsadvokat Tone Johanne Ringstad sier sikkerhetsvester reddet politmennene.

Foto: Privat

Hun representerer de to polititjenestemennene som ble skutt mot.

Reddet av sikkerhetsvest

De to mennene skulle foreta en velferdssjekk hjemme hos en mann i 60-årene på Vinstra i Oppland 26. november i fjor. Det endte med at mannen skjøt to skudd med et haglegevær mot politiet.

Den ene tjenestemannen ble truffet i korsryggen, men takket være en sikkerhetsvest unngikk han alvorlige skader.

I dag starter rettssaken mot mannen i Nord-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

– Han er tiltalt for to tilfeller av forsøk på drap mot to polititjenestemenn fra Midt-Gudbrandsdal, og for å ha forsøkt å motsette seg en tjenestehandling ved vold, sier statsadvokat Jo Christian Jordet.

Statsadvokat Jo Christian Jordet står utendørs med biler i bakgrunnen.

LILLEHAMMER: Rettssaken går i Nord-Gudbrandsdal tingrett. Statsadvokat er Jo Christian Jordet.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Han sier at den tiltalte 69-åringen har en psykisk lidelse.

– Han er utredet ved rettspsykiatrisk sakkyndige og har en psykisk lidelse. Så er spørsmålet om den har vært framtredende nok til at han var utilregnelig på gjerningstidpunktet eller om han var tilregnelig, sier Jordet.

Som politimenn så er de trent til farlige oppdrag, men det er relativt sjelden i Norge at man blir beskutt mens man er på jobb.

Tone Johanne Ringstad, bistandsadvokat for politimennene

Nekter straffskyld

Etter skyteepisoden har mannen vært varetektsfengslet og oppholdt seg på en institusjon for psykisk helsevern. Da tiltalebeslutningen ble kjent tidligere denne måneden var forsvarer Sigurd Klomsæt klar på at mannen nekter straffskyld .

Sigurd Klomsæt

NØDVERGE: Forsvarer Sigurd Klomsæt mener hans klient handlet i nødverge.

Foto: Tom Ole Buaas

– Jeg kommer til å gå for at vedkommende skal frifinnes. Han var i en nødvergesituasjon og han følte frykt for eget liv. Dette var første dag hvor justisministeren tillot at politiet var generelt bevæpnet, og denne personen var selv redd for at han skulle bli skutt til døde av personer som trengte seg inn hos ham, sier Klomsæt.

Begge politimennene er nå tilbake i vanlig tjeneste. Bistandsadvokaten sier hun vil be om erstatning på deres vegne.

– Det er ingen tvil om at hendelsen i november var veldig dramatisk for begge to, sier Ringstad.

Les også: Rekonstruerer skyteepisoden på Vinstra