69-åringen siktet for forsøk på forsettlig drap

Mannen som skjøt og skadet en politimann på Vinstra er siktet for forsøk på forsettlig drap. Mannen skal tidligere på kvelden ha slått en lege, opplyser politiet.

Politiinspektør Olav Sørby om siktelsen mot 69-åringen som skjøt en politimann.

SIKTET FOR FORSETTLIG DRAP: Politiinspektør Olav Sørby forteller at mannen som skjøt og skadet en politimann på Vinstra er siktet for forsøk på forsettlig drap.

Politiinspektør Olav Sørby ved Gudbrandsdal politidistrikt sier at tjenestemenne som oppsøkte mannen ikke visste at han var bevæpnet. De brukte likevel skuddsikre vester på bakgrunn av den generelle bevæpningen den siste tiden.

– Det ble jo gitt opplysninger til politiet om at det var en lege som hadde følt seg truet og hadde blitt slått av vedkommende. Så vi hadde en foranledning til å opptre slik som det ble gjort, sier Sørby.

Mannen er foreløpig siktet for forsøk på forsettlig drap etter at han onsdag kveld skjøt og skadet en polititjenestemann. Det er begjært varetektsfengsling av den siktede 69-åringen i dag klokka 1330 i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

– Forsøk på forsettlig drap

Olav Sørby sier politiet aksjonerte raskt, selv om det gikk noe tid før beredskapstroppen var på plass på Vinstra og huset der mannen oppholdt seg.

– Det jeg kan si til det, er at politiet i Gudbrandsdalen tilkalte bistand fra beredskapstroppen så raskt som mulig. Og vi satte selv inn eget mannskap som er dedikert i forhold til slike oppgaver. Etter vår oppfatning så reagerte vi så raskt som mulig, sier han.

Sørby opplyser at politiet nå undersøker det avsperrede åstedet på Vinstra. Det foretas også vitneavhør.

– Og så er det også et mål å få avhør av gjerningsmannen, men det vil tilstanden hans avgjøre om det er mulig å få til, sier Sørby.

Sørby sier at politimannskapene nødvendigvis er noe preget etter at en god kollega er blitt skutt.

– Dette er naturligvis noe av det verste en politimann kan oppleve. Så dette er en svært dramatisk situasjon.

Svein-Olav Bøen

FORSVARER: Advokat Svein-Olav Bøen er oppnevnt som forsvarer for den siktede mannen.

Foto: Åsmund Hasli / NRK

– Vet foreløpig lite om saken

Den siktede mannen har fått oppnevnt advokat Svein-Olav Bøen som sin forsvarer. Da NRK snakket med ham ved 1100-tiden visste han foreløpig lite om saken.

– Foreløpig har jeg lite kjennskap til den. Jeg ar kun vært i kontakt med politiet. Jeg har ikke fått konferert med klienten foreløpig. Slik at jeg har veldig lite opplysninger å kunne gå videre med, sier Svein-Olav Bøen.

Forsvareren sier han foreløpig har for lite kunnskap om saken til å vite om det kan dreie seg om en klient som trenger psykiatrisk hjelp eller ikke.

– Nå vil jeg ta kontakt med politiet igjen og gjennomgå dokumentene etter hvert. Så vil det bli avholdt et fengslingsmøte i dag klokka 1330, og der vil jeg selsvagt møte opp, sier Bøen.