Hopp til innhold

Skjøt politimann med hagle – ønsker å slippe tvungent helsevern

Mannen i 70-årene ble funnet skyldig i drapsforsøk, men var strafferettslig utilregnelig. Nå vurderer retten dette på nytt.

Skyting på Vinstra

POLITIAKSJON: Store politistyrker bevæpnet med automatvåpen deltok i aksjonen mot mannen natt til 27. november i 2014.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Nå ønsker han å slippe tvungent psykisk helsevern, som han første gang ble dømt til i 2015.

– Vi mener at han ikke lenger er i behov av å være i tvungen psykisk omsorg. Han er medisinert og det er jo et kontrollregime rundt ham. Og det kontrollregimet kan også være der hvis det er frivillig, sier forsvarer Sigurd Klomsæt.

Torsdag 10. februar skal spørsmålet prøves i Vestre Innlandet tingrett.

Forsvareren opplyser at mannen i en lengre periode har bodd hjemme. Han har vært underlagt medisinering og kontroller.

Sigurd Klomsæt, forsvarsadvokat. Her i Kristiansand i samband med sak.

Forsvarer Sigurd Klomsæt.

Foto: Kai Stokkeland

– Vedkommende har jo hele tiden vært positiv til å motta både hjelp og kontrollsystemer som har vært lagt opp. Og det har fungert aldeles utmerket i alle disse årene etter det tragiske som skjedde, sier Klomsæt.

Skjøt med hagle

Det var 26. november i 2014 at politiet ble tilkalt til et legekontor på Vinstra i Gudbrandsdalen. Helsepersonell hadde reagert på oppførselen til en mann som var der.

To politibetjenter reiste hjem mannen, men han ville ikke åpne. Begge betjentene var bevæpnet med pistol i hylster under oppdraget, fordi det dagen før ble gitt ordre om generell bevæpning av norsk politi på grunn av terrorsituasjonen.

Da de forsøkte å få kontakt med ham, kom mannen ut med et haglgevær og skjøt mot patruljen. Den ene politimannen ble truffet i ryggen.

Les også Politibetjent: – Jeg så for meg at jeg havnet i rullestol

Politibetjent i retten

– Jeg så plutselig et hagleløp i vinduet og jeg ropte «hagle»alt jeg hadde. Så smalt det. Det føltes som å bli slått med en spiss jernspade i korsryggen, sa politimannen i retten.

Politibetjenten var sykemeldt i en lengre periode. Trolig var det takket være en sikkerhetsvest at han unngikk mer alvorlige skader.

«Paranoid psykotisk»

Nord-Gudbrandsdal tingrett dømte mannen til tvungen psykisk helsevern i 2015.

Retten mente han aktivt forsøkte å drepe, men at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket og dermed ikke kunne ilegges vanlig fengselsstraff.

To sakkyndige psykiatere konkluderte med at gjerningsmannen var paranoid psykotisk. Men de mente likevel at han var tilregnelig i juridisk forstand under hendelsen. De sakkyndige understreket imidlertid at de var i tvil.

Les også Aktor: – Bør dømmes til psykisk helsevern

Statsadvokat Jo Christian Jordet og advokat Sigurd Klomsæt snakker sammen i rettssal i Lillehammer.

Helge Haugerud var en av psykiaterne under rettssaken. Han er nå igjen oppnevnt som sakkyndig i den nye rettsbehandlingen.

Skal prøves hvert tredje år

Saker med dom om tvungent psykisk helsevern må opp til vurdering hvert tredje år. I 2018 kom tingretten til at de ville opprettholde avgjørelsen. Nå har påtalemyndigheten igjen brakt saken inn for retten.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter ønsker ikke å kommentere saken i detalj før den behandles i retten. Men han sier følgende:

Overgrepssak Gjøvik tingrett

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Hvis påtalemyndigheten mener at hensynet til samfunnsvernet er uforandret fra første gang, så vil det bli tatt ut en tiltalebeslutning og saken fremmes for retten med begjæring om opprettholdelse av det tvungne psykisk helsevernet, sier han.

Hva er begrunnelsen for at statsadvokaten ønsker det?

– Det er fordi det er vurdert at vilkårene for fortsatt tvungent vern er til stede, sier Klundseter.

Flere saker fra Innlandet