Hopp til innhold

Deltasmitte sprer seg etter ungdomsfester på Hadeland

32 ungdommer mellom 15 og 20 år er så langt smittet. Kommuneoverlegene i området ber nå tenåringer om å teste seg.

Rådhuset i Gran
Foto: Anders Einar Hilden/Wikimedia Commons

Ifølge kommuneoverlegen i Gran har det vært mange fester og andre sosiale treff blant ungdom i Hadelandsområdet siden sommerferien startet i midten av juni.

– Det har spredd seg fra de to første festene vi vet om i begynnelsen av måneden. Det er mange nærkontakter og berørte, sier Are Løken om utbruddet som de siste ukene har spredd seg i Gran, Hole og Ringerike i Innlandet og Viken.

Han bekrefter at de smittede har deltavarianten av koronaviruset.

Frykter økt spredning

En rekke smittesporere i de tre Hadelandskommunene samt Ringerike og Hole jobber nå på spreng med å få oversikt over nye nærkontakter for å hindre videre spredning.

Kommuneoverlegen sier han frykter et større utbrudd.

– Det er mer smittsomt. Det er viktig for oss i få kontroll på utbruddet, forteller Løken.

Kommuneoverlege i Gran, Are Løken
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Han utelukker ikke at utbruddet kan øke i omfang i dagene som kommer.

Sammen med kommuneoverlegene på Hadeland, Ringerike og Hole ber han alle som har vært på fester i området om å være ekstra på vakt om de får symptomer.

– Vi oppfordrer ungdom til å være ekstra oppmerksomme nå, ta en pause fra festingen de neste to ukene og bidra til å redusere risikoen for mer utbredt smittespredningen, sier kommuneoverlegene i en pressemelding.

Gran kommune har tidligere vært hardt rammet av korona. I april døde den kjente konspirasjonsteoretikeren Hans Kristian Gaarder av viruset etter et foredrag hjemme hos seg:

Flere saker fra Innlandet