Hopp til innhold

- Moren bør få maks tre års fengsel

Forsvarer Steffen Brandstad, mener moren bare skal dømmes for et overgrep mot sønnen og for krenkende oppførsel. Fengsel i 3 år bør være maks, sier han.

Dommeravhør i retten

Overgrepsfilmene som ble vist i retten som bevismateriale, ga sterke inntrykk og morens forsvarer Steffen Brandstad er redd det farger retten.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

- Min klient unnskylder ikke det hun har gjort. Hun mener det var skammelig og er sterkt preget av dette.

Det sa morens forsvarer, advokat Steffen Brandstad, da han begynte på sin avslutningsprosedyre i retten i Elverum i dag.

Han maner til nøkternhet. Han er redd de sterke inntrykkene fra overgrepsfilmenen og overgrepsbildene skal føre til at retten automatisk antar at klienten hans er skyldig i alle overgrepene.

- Vi må huske at hvert tiltalepunkt må bevises for seg. Man kan ikke fylle inn noe selv, sier Steffen Brandstad.

- Ingen hvit ridder

Han sier de to hovedtiltalte ikke skylder på hverandre, men peker likevel ut ekssamboeren som syndebukk.

Han mener alkoholproblemene til moren kom etter at 64-åringen flyttet inn og at han kan ha begått mange overgrep som moren ikke visste om.

64-åringens forsvarer, Sverre Næss, mener det må være formildende for stefaren at han selv sendte overgrepsbildene til barnevernet i Alvdal, men Steffen Brandstad er uenig.

- Det var ingen hvit ridder som sendte overgrepsbildene. Det var et rent hevnmotiv for å ramme ekssamboeren. Skjæret i sjøen var at filmen der han forgriper seg på stedatteren ble gjenglemt i Alvdal, sa Steffen Brandstad.

- Ikke godt nok bevist

Brandstad mener det ikke er godt nok bevist at moren er skyldig i gjentatte overgrep mot barna sine og mot nabobarna.

- At hun har erkjent ett overgrep, betyr ikke at det er snakk om gjentatte overgrep eller mange ganger, som aktoratet legger til grunn.

Moren er også tiltalt for medvirkning til overgrep, ved at hun skal ha vært til stede da stefaren forgrep seg på barna. Det er ikke bevist, sa Steffen Brandstad i prosedyren sin.

Forsvareren mener også at noen av hendelsene det er tatt bilder av, må omtales som seksuelle handlinger og ikke seksuell omgang, altså ikke like grovt.

- Lettvint hastverksarbeid

Brandstad slakter de rettsmedisinske psykologenes rapport , som stempler klienten hans som pedofil.

Han karakteriserer rapporten som lettbent hastverksarbeid og mener det ikke er behov for forvaringsstraff for moren.

- Min klient er ikke tidligere dømt for noe.

- Hun er i gang med behandling for rusproblemet sitt. Hvis hun får bukt med det, vil det redusere faren for gjentakelse, sa forsvareren.

Tinghuset i Elverum

Rettssaken om overgrepene i Alvdal går mot sin slutt i tinghuset i Elverum. Nå er forsvarerne i gang med sine avslutningsprosedyrer.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Fnyser av oppreisningskrav

På lik linje med 64-åringens forsvarer, fnyser også morens forsvarer av de høye kravene til oppreisningserstatning.

- Erstatningskravet er satt altfor høyt, sier Steffen Brandstad.

Han sier moren ikke erkjenner erstatningsansvar overfor de to nabobarna, kun overfor sine egne to barn.

Maks tre års fengsel

Forsvarer Steffen Brandstad la til slutt ned påstand om at moren må frifinnes på alle postene i tiltalen som hun ikke har erkjent.

Det betyr at han mener hun bare skal dømmes for et seksuelt overgrep mot sin sønn og for krenkende atferd.

Da bør straffen ligge på maks 3 år, mener Brandstad.

Erstatningskravet fra de to nabobarna avvises mens påstanden er at hun skal betale erstatning til sine to barn etter rettens skjønn.

Hvis moren dømmes for alle tiltalepunktene, mener Brandstad at fengsel i 7-8 år må være mest riktig i forhold til rettspraksis fra andre overgrepssaker.

Flere saker fra Innlandet