Ekskona: - Han innrømmet å ha tent på sorenskriverboligen

HAMAR (NRK):Ekskona til 39-åringen som er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor i Hamar vitner tirsdag. Hun sa at eksmannen hadde sagt til henne at han tente på.

Forsvarer Morten Andreassen og den tiltalte i sorenskriverbrannen

NEKTER: 39-åringen nekter for å ha tent på sorenskriverens hus. Her i samtale med en av sine forsvarere, Morten Andreassen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Han er tiltalt for fem drapsforsøk og to tilfeller av mordbrann, samt en rekke andre forhold. Det mest alvorlige er at han skal ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor i Hamar natt til 22. juli 2013. Svors datter og en venninne kom seg så vidt ut.

– Hamars farligste mann

Politiet mangler tekniske bevis som knytter 39-åringen til brannen, og aktoratets kronvitne er derfor mannens ekskone. I politiavhør har hun forklart at han sa til henne at han tente på. Også en medfange skal ha sagt det samme.

Forsvarer Thomas Randby

FORSVARER: Advokatene Thomas Randby (bildet) og Morten Andreassen fra advokatfirmaet Elden er mannens forsvarere.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

Den tiltalte har avviste dette og sier det er blank løgn.

Ekskona forklarte at de ble nærmere kjent i 2012, ett år før brannen og varmere følelser oppstod etter hvert. I november 2013 giftet de to seg. Hun beskrev forholdet som både og. Han forsvant i lengre tid uten å si ifra.

Han forklarte det med at hun var så intens, mens hun sa hun var redd fordi han hadde sagt at han kunne bli arrestert når som helst. Kvinnen fortalte retten at tiltalte flere ganger hadde sagt at politiet var redd ham.

– Han sa han var Hamars farligste og mest ettersøkte mann, og at ting han hadde gjort ville komme i aviser og på TV.

– Hadde en liste

Ekskona forklarte at den tiltalte skulle ha en liste over folk som hadde gjort ham noe negativt og at de måtte betale med helsen eller livet.

– Jeg ville ikke havne øverst på den lista.

Hun fryktet for livet for henne og barna etter at hun snakket med politiet om vold han skal ha utøvd mot hennes datter. Selv skal hun ha blitt utsatt for vold to ganger.

– Innrømmet å ha tent på

I tidspunktet rundt sorenskriverbrannen var hun opptatt med flytting og så lite til tiltalte. Hun var alene med datteren brannatta.

Michael Setsaas, Tormod Bakke, Ola Svor, Svein Holden

SØR-ØSTERDAL TINGRETT: Det er satt av seks uker til rettssaken i Sør-Østerdal tingrett.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Hun forklarte at den tiltalte i starten av august fortalte henne at han sto bak brannen og at han hadde fått to fra Oslo til å gjøre det.

– I september sa han til meg at det med de to fra Oslo bare var tull, og at han var alene om å tenne på, forklarte hun i retten.

Hun sa også at han visste at ikke alle som skulle vært i huset var der.

– Men han sa at 22. juli var en for god dato til å sløses bort.

Kvinnen forklarte også at det var en samværstvist der sorenskriveren var involvert, som var motiv i saken.

Saken oppdateres.