Nekter for å ha noe med sorenskriverbrannen å gjøre

Mannen som er tiltalt for å stå bak sorenskriver-brannen nekter for dette. Han startet sin forklaring i tingrett mandag ettermiddag.

Tiltalte 39-åringen

NEKTER: Advokat Morten Andreassen er den tiltaltes forsvarer. Tiltalte nekter straffskyld. Det er satt av seks uker til rettssaken i Sør-Østerdal tingrett.

Foto: Esther Maria Bjørneboe (tegner)

Mannen (39) fra Hamar er tiltalt for mordbrann, drapsforsøk, salmiakk-angrep mot politiet, vold og trusler. Han er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriveren i Hamar. Hans datter og hennes venninne befant seg i huset, men kom seg ut via et vindu.

Tiltalte nektet straffskyld på alle punktene i den alvorlige tiltalen mot ham, bortsett fra én som gjaldt bruk av narkotika.

I sitt innledningsforedrag begynte aktor Tormod Bakke å fortelle hva som skjedde natten huset til sorenskriveren brant.

Trodde det var innbruddstyv

Tormod Bakke

AKTOR: Tidligere politimester i Hedmark politidistrikt, Tormod Bakke, er aktor i saken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Svors datter ringte politiet ved 04-tida og fortalte om lyder i huset som hørtes ut som en innbruddstyv. Bakke mente at lydene de hørte var veggene som brant.

Da brannvesenet kom til stede var huset overtent. De to kvinnene fikk hjelp av naboer til å komme seg ut av huset. Politiet konkluderte raskt med brannen var påsatt.

– En hund markert på brennbar væske: ved inngangsdøra, utenfor døra og en bil. Konklusjonen fra Kripos er at plattingen utenfor døra er arnested og at brannen er påsatt ved å benytte åpen flamme og brennbar væske. Det er åpenbart at brannen startet ute, sa Bakke.

Mannens tidligere kone og en medinnsatt skal også ha forklart at det var den tiltalte som sto bak brannen.

Startet sin forklaring

Politiet mener at den tiltalte gjorde dette for å ramme sorenskriveren som hadde vært dommer i en sak om barnefordelingssak der den tiltalte var en av partene. Dette avviste tiltalte når han forklarte seg.

– Det er kjent at jeg i første omgang var misfornøyd, men etter hvert fant jeg ut at samværet ble bra. Jeg skulle ønske at jeg hadde alibi for brann-natta, men det har jeg ikke. Jeg har heller ikke prøvd å konstruere alibi.

Den tiltalte startet sin forklaring mandag. Han forklarte seg rolig og svarte på spørsmål fra aktor. Et av temaene som ble tatt opp var et bilde av tiltalte med Anders Behring Breiviks uniform. Tiltalte benektet at han hadde sympati med Breivik.

– Bildet har ridd meg som en mare. Det er det mest feilslåtte jeg har gjort noensinne. Jeg skulle valgt en annen måtte å uttrykke min avsky om 22. juli.

Kritisk til aktor

Forsvarer Thomas Randby var kritisk til aktors innledningsforedrag og mente den ikke var objektiv.

– Han er blant annet klar på at brannen er påsatt, og at det ikke skyldes elektrisk feil. Det er på langt vei prosedyre, sa Randby.