Kom seg ut av overtent hus i siste liten

En mann er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriveren i Hamar. To kvinner reddet seg ut gjennom et vindu.

Jentene måtte rømme det brennede huset

KOM SEG UT ET VINDU: De to kvinnene som befant seg i huset den natten det begynte å brenne. De kom seg ut av huset via et vindu.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

Hamarmannen er tiltalt for mordbrann og drapsforsøk, men nekter for å stå bak brannen i huset til sorenskriver Ola P. Svor 22. juli 2013.

Svors datter og venninne var i huset da brannen startet. Torsdag forklarte de seg i Sør-Østerdal tingrett.

– Vi satt i stua og snakket, men så begynte vi begge å føle et ubehag. Vanskelig å si hva det var som gjorde at vi følte sånn, kanskje det var underbevisstheten. Vi bestemte oss for å gå ned i kjelleren, forklarte datteren.

– Tyver

Ubehaget de følte førte til at hun gikk tre runder i huset for å sjekke at dører var låst, og syntes da at hun så en skygge i baderomsvinduet. Dette skremte henne så mye at det tok ti måneder før hun turde å dusje alene.

De gikk ned i kjelleren og la seg til å sove ved 02-tida. To timer senere våknet hun av lyder.

– Jeg var sikker på at det var innbruddstyver. Jeg ringte politiet og fortalte at det var noen i huset. Min venninne sa vi måtte gjemme oss, så vi gikk til et lagerrom, fortalte datteren som gråt flere ganger under sin forklaring.

Lydene i huset ble sterkere. Det suste, knitret og ting ble knust, og datteren forklarte at det hørtes ut som om ti menn regjerte oppe. Sorenskriveren hadde noen uker før fått en trussel om at noen skulle ta familien, og hun fryktet at dette var i ferd med å skje.

– Vi holdt hverandre og ba om at det måtte gå bra. Jeg var sikker på at sinte menn ventet på oss.

Boligbrann i Hamar

TOTALSKADET: Boligen til sorenskriveren ble totalskadet i brannen. Det ble funnet brennbar væske på stedet, og politiet mener huset var påtent.

Foto: Politiet

Luktet røyk

Sorenskriveren ringte datteren og sa at ifølge alarmsentralen var en alarm i huset utløst. Så merket venninnen at det luktet røyk.

– Jeg sa det til mamma i telefonen som sa vi måtte komme oss ut. Vi løp ut av lagerrommet og prøvde å knuse et vindu med mobilen uten å lykkes.

Naboer som kom løpende til oppdaget jentene innenfor og forsøkte å knuse vinduer. Et vindu ble knust ved hjelp av en pyntestein. Det var gjennom dette vinduet som kvinnen til slutt klarte å komme seg ut av det overtente huset.

– Det var en stor lettelse og glede, sa datteren.

Tiden etter brannen var svært vanskelig. Familien måtte bo på hemmelig adresse og bytte navn.

– Jeg følte meg utrygg. Jeg var redd noen var ute etter oss.

Redd for å bli drept

Venninnen fortalte den samme dramatiske historien. Hun trodde også først at det var innbruddstyver.

– Jeg var redd for å bli voldtatt og drept.

Det var noe som ikke stemte da jeg kom hjem til huset den kvelden. Det forklarte dattera til sorenskriveren i Hamar i retten.