Hopp til innhold

Kringkastingsrådet til Trondheim

Kringkastingsrådet hadde sitt siste møte for sommeren i Trondheim. I tillegg til omvisning og orientering om virksomheten til NRK på Tyholt stod ordinære rådssaker på dagsordenen.

Møte
Foredrag
NRK
Publikum
Henvendelser/ Klager

Se igjen Kringkastingsrådets møte onsdag 12. juni 2019.

Når Kringkastingsrådet kommer til kringkastingshuset på Tyholt i Trondheim er dette NRKs største avdeling utenfor hovedkontoret på Marienlyst.

Rundt 250 medarbeidere har sitt virke i NRK-bygget som er nærmeste nabo til landemerket Tyholttårnet.

Mediehuset NRK Trøndelag på Tyholt i Trondheim

Kringkastingsrådet besøker NRK Trøndelag, største NRK avdeling utenfor Marienlyst og Oslo, på sitt siste møte før sommeren.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Stortinget ville ha NRK ut av Oslo

Regionredaktør Sigrid Gjellan vil fortelle rådet at det var etableringen av radioens Program 2 i 1984 som la grunnlaget for at NRKs store avdeling i Trondheim. Stortinget bestemte først på 1980-tallet at hovedsetet for den nye radiokanalen, NRK P2, ikke skulle legges til Marienlyst, men ut av Oslo - og etter en intens lokaliseringsdebatt - til Trondheim.

Da NRK stokket om på sine radiokanaler i 1993 fikk NRK P1 og den nye ungdomskanalen NRK Petre sitt hovedkvarter på Tyholt. Siden har det også blitt en stor fjernsynsproduksjon på Tyholt, men radio er fortsatt en hovedaktivitet for Tyholt.

Livssyn og populærvitenskap

Martin Holmen, Sigurd Vik og Marte Hedenstad

Sigurd Vik t v, Martin Holmen og Marte Hedenstad - tre av ca 250 NRK-medarbeidere på Tyholt i Trondheim.

Foto: Arianrhod Engebø / NRK

Gjellan vil også kunne fortelle at i dag holder både NRKs livssynsredaksjon og NRKs populærvitenskaplige redaksjon til som en del av den store NRK Trøndelag-avdelingen.

Stadig lages et flertall av alle P1-programmer her, rundt halvparten av alle P3-programmer, den nye populære seniorkanalen NRK P1+ lages i all hovedsak på Tyholt og det samme gjør barne- og ungdomskanalen NRK mP3.

Det vil si i den grad innhold lages primært for en plattform. I dag tilbys som kjent det meste av NRK-innholdet på en rekke plattformer.

Vurderer å flytte fra Tyholt

Kringkastingshuset på Tyholt stod ferdig i 1987, men nå vurderer NRK også i Trondheim å se seg om etter nye lokaler. Dette vil også Kringkastingsrådet få høre om og et eventuelt samarbeid om NTNU i den forbindelse.

Se også: Redaksjonelt regnskap for NRK Trøndelag

Klager, Valgomat og "Hele Norge snakker"

130 henvendelser har kommet til rådet siden forrige møte. De vil også bli behandlet på møtet i Trondheim.

I plenum vil rådet ta for seg klagene på banning i pauseinnslag i MGP junior og reaksjoner på at det ikke blir flere episoder av serien "Lovleg".

Av temasaker som står på dagsordenen er en orientering om Valgomaten som skal tilbys i forbindelse med høstens kommune- og fylkestingsvalg, en orientering om virksomheten ved distriktskontorene og det samme om NRKs bidrag til mediemangfold og samarbeid.

Kringkastingsrådet vil også få høre om prosjektet "Hele Norge snakker" hvor NRK i samarbeid med blant andre Morgenbladet inviterte folk en rekke steder i landet til heller å ta debatten anskikt til ansikt enn i kommentarfeltene på nettet.

Kringkastingsrådet skal under sitt to dager lange møte i Trondheim også besøke Nidarosdomen hvor blant andre biskop Herborg Finnset og Nidarosdomens jentekor tar imot.

Dagsorden

Møte i Kringkastingsrådet 12. og 13. juni 2019, møterom 3, NRK i Trondheim.

Kl 0900 Åpning og gjennomgang av dagsorden

Ved rådsleder Julie Brodtkorb

Kl 0910 Gjennomgang av henvendelser til rådet

Kl 0945 Slik blir Valgomaten til NRK

Innledning v/Hans Cosson-Eide fra NRKs nyhetsredaksjon.

Kl 1030 Distriktskontorenes oppgaver

Innledning v/ NRKs distriktsdirektør Marius Lillelien.

Kl 1130 Lunsj

Kl 1230 NRKs bidrag til mediemangfold og samarbeid

Innledning v /Grethe Gynnild-Johnsen, redaktør for mediemangfold og samarbeid i NRK.

Kl 1315 Hele Norge snakker

Hva skjer når NRK og Morgenbladet flytter debatten fra kommentarfeltene og ut til folket? Innledning v/prosjektleder Hallstein Vemøy i NRK og prosjektleder Sten Inge Jørgensen i Morgenbladet.

Kl 1400 Informasjon fra kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Møtet fortsetter torsdag 13. juni med omvisning ved NRK Tyholt, informasjon om virksomheten og flytteplaner, en orientering om samarbeid mellom NTNU og NRK og avsluttes med et internt rådsseminar. Dag 2 bir ikke strømmet.

Kringkastingsrådet vil ha sitt første møte etter sommeren tirsdag 17. september.