Trekk fra denne tanken traff rotoren til helikopteret

Politiet slår fast at trekket til en bensintank om bord på båten «Bacarella» ble virvlet opp i rotoren. Det er høyst sannsynlig årsaken til at helikopteret styrtet.

Bensintank på Bacarella

TRAFF ROTOR: Et trekk som lå over en tank på dekket til båten løsnet og traff rotoren til helikopteret.

Foto: Halvor Folgerø / NRK

Politiet opplyser i en pressemelding at de mener det ikke er holdepunkter for menneskelig svikt eller teknisk feil, men at de avventer konklusjon fra Havarikommisjonen og deres endelige rapport.

De slår fast at et trekk som dekket en bensintank traff helikopterets rotor, og at «mye tyder på at dette er en medvirkende eller en direkte årsak til at helikopteret styrtet.»

– Vi har bildemateriale og vitneforklaringer som gjør at vi er sikre på at et trekk traff rotoren, sier Frode Karlsen, leder for økoavsnittet i Vest politidistrikt.

Havarikommisjonen informerte torsdag om at det var et trekk eller en presenning som forårsaket ulykken i Byfjorden i Bergen, men visste da ikke hvilken type trekk det var.

Gjenstår avhør

Politiet har så langt bare avhørt en av personene som var om bord på helikopteret da det styrtet. Ytterligere en person skal avhøres i dag.

Mannskapet og kapteinen på båten helikopteret skulle lande på har blitt avhørt.

– Vi har avhørt en rekker personer. Alle som har kunnet bidra med opplysninger derfra er så vidt jeg vet avhørt, sier Karlsen.

Da NRK var ved båten i går ble tanken som mangler et trekk fjernet fra båten, og tatt med til videre undersøkelser.

Slik så det ut da helikopteret G-HKCN ble hevet fra sjøen i Bergen, et par timer etter at det styrtet ved en luksusbåt. Foto: Stian Sørum Røkenes

Tror mennene er britiske

To av mennene er britiske statsborgere, mens nasjonaliteten til den tredje mannen så langt ikke har vært kjent.

Karlsen opplyser at de har grunn til å tro at alle som var i helikopteret har britiske pass, men at de kun har funnet ett av passene fordi en del bagasje og personlige eiendeler har forsvunnet i styrten.

– Vi vet ikke hvilken tilknytning de har til båten, utover at de skulle lande og være på den, sier Karlsen.

To av mennene ble fredag utskrevet fra Haukeland universitetssjukehus, mens tilstanden for den tredje mannen fortsatt er kritisk.

Helikopterstyrt i Sandviken, med rød ring

STYRTET: Helikopteret styrtet i Byfjorden i Bergen onsdag.

Foto: ESPEN HAAGENSEN

Båten får forlate Bergen

Airbus-helikopteret, som eies av det britiske selskapet HQ Aviation, ble onsdag hevet fra fjorden og undersøkes på land.

Havarikommisjonen frakter fredag helikopteret til Flesland for videre undersøkelser.

– Vi flytter det fordi det ikke er egnet å ha det i politiets lokaler, der det ligger nå, sier undersøkelsesleder Hans Herdahl.

Helikopteret som styrta

FLYTTES: Helikopteret skal fraktes fra politiets lokaler til Flesland.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Yachten «Bacarella» ligger til kai i Bergen sentrum. Kapteinen har fått tillatelse fra politiet til å forlate Bergen.

Politiet ber personer som finner bagasje eller gjenstander som man forstår kan stamme fra helikopteret om å levere gjenstandene til politiet.