Gir stor pengegave til dem som reddet livet hans etter helikopterstyrten

FØRDE (NRK): Forretningsmannen David Tang (56) svevde mellom liv og død etter å ha styrtet i Byfjorden utenfor Bergen. Nå får Redningselskapet en gave på flere millioner kroner som takk.

David Tang i Førde etter å ha gitt millioner til Redningsselskapet

EN GLAD MANN: - Jeg tar ikke livet for gitt lenger, sier David Tang til NRK. Han og to andre gir 2,8 millioner kroner i gave til Redningsselskapet.

Foto: Oddmund Haugen / NRK

Det var på en traumekonferanse i Førde i dag at David Tang overrakte nyheten om at Redningsselskapet får en personlig gave på nær tre millioner kroner.

– Uten dem ville jeg ikke ha vært her lenger. Det minste vi kan gjøre er å vise vår takknemlighet, sier Tang til NRK.

Den velstående forretningsmannen fra Hongkong var om bord i helikopteret som styrtet i Byfjorden i Bergen 10. mai. Quentin Smith var helikopterpiloten, mens Tang og Charles Chan var passasjerer.

Tilfeldigheter gjorde at en båt fra Redningsselskapet var like ved og så helikopteret styrte i sjøen, i forsøket på å lande på en luksusyacht. Gaven til Redningselskapet kommer fra alle tre.

– De var profesjonelle og dedikerte. Vi håper at gaven kan bidra til at de får kjøpt godt utstyr slik at de kan redde flere liv i fremtiden, sier Tang.

David Tang møter redningsmannskap

RØRENDE MØTE: David Tang møtte redningsmannskapene som kom ham til unnsetning igjen i juni. F.v. Simon Ravn, Kristian Lundemo, David Tang og Magnus Hafslund.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Tar ikke livet for gitt lenger

Mens de to andre kom seg ut i trygghet etter styrten, ble tilstanden til Tang raskt beskrevet som kritisk. Han fikk livreddende førstehjelp på stedet og ble i all hast fraktet til sykehuset. Her ble han liggende i flere dager og svevde mellom liv og død, før tilstanden gikk riktig vei.

– Jeg er en glad mann i dag. Jeg var død og har all grunn til å være glad, seier David Tang til NRK.

Han forteller at han etter ulykken ikke tar livet "for gitt" lenger. Ikke lar han seg irritere så lett heller.

– Hvert sekund teller for meg nå. Jeg pleide å jobbe veldig hardt og sikte høyt tidligere, men nå er jeg en mye mer avslappet mann, smiler Tang.

To videoer fra vitner viser den dramatiske krasjen i Byfjorden i Bergen. Foto: Knut Farestvedt / vitne fra politiet

Møter redningsmennene igjen

Generalsekretær Rikke Lind er svært glad for gaven til Redningsselskapet.

– Det er bare å si tusen takk! Det er fantastisk, raust og flott. Disse pengene skal vi ta godt vare på, sier Lind til NRK.

I ettermiddag treffer Tang Redningsselskapet på deres base i Lysaker, der gaven skal overrekkes. Der vil han også møte de tre i mannskapet på redningsskøyten «Bjarne Kyrkjebø» som kom han til unnsetning.

– Det gleder vi oss til. Vi har reddet liv og utgjort en forskjell. Det at en person viser at han setter pris på jobben vi gjør, samme om beløpet er stort eller lite, er viktig for oss, sier Lind.

Simon Ravn er operativ leder for Sjøredningskorpset i Bergen.

– Han uttrykte stor takknemlighet og var ydmyk for å være her, sa Ravn til NRK i juni, da de møtte Tang igjen for første gang.

Pengene skal brukes i Bergen

Redningsselskapet er helt avhengige av private givere for å eksistere, ifølge generalsekretærene. Pengegaven fra Tang skal komme til nytte i Bergen, der helikopterulykken skjedde.

– Vi skal bruke pengene i bergensområdet, noe som betyr mer penger til opplæring, kursing og utstyr, samt drakter til våre frivillige mannskaper. Vi får også mer rom til å drive forebyggende informasjonsarbeid ut mot barn og unge, avslutter Rikke Lind.

David Tang på konferanse i Førde

TILBAKE I Norge: Her er David Tang på traumekonferansen i Førde i dag, der nyheten ble presentert.

Foto: Oddmund Haugen / NRK