NRK Meny
Normal

To menn fra Storbritannia var involvert i helikopterulykken

Ulykkeshelikopteret hadde vært på flere turer med de hemmelige eierne av 250-millionersbåten «Bacarella». I natt besøkte politiet de tre involverte på sykehuset.

Vraket etter helikopteret som styrtet i Byfjorden i Bergen

KRASJET: Helikopteret med kjennetegn G-HKCN hadde bare vært i luften ett år før det krasjet i Norge. Torsdag starter undersøkelsene av vraket.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

– Vi sendte en patrulje Haukeland sykehus for å ta blodprøve av de tre som var involvert i styrten, sier operasjonsleder Jan Tore Heggholmen i Vest politidistrikt.

På Haukeland ligger alle de tre som satt i helikopteret som styrtet i Byfjorden i Bergen onsdag kveld innlagt. En av dem har alvorlige skader, de to andre er lettere skadet.

De tre som satt i helikopteret var alle i 50- og 60-årene. NRK får opplyst at to av de tre var fra Storbritannia. En av dem var pilot i helikopteret.

Nasjonaliteten til den tredje har politiet så langt ikke informasjon om.

– Vi tar blodprøver av alle for sikkerhets skyld, men har ingen mistanke om at noen skal ha vært ruspåvirket, sier Heggholmen til NRK.

Laster kart, vennligst vent...

STYRTET: Her skjedde helikopterstyrten. Redningsbåten Bjarne Kyrkjebø var på plass på bare to minutter.

Superyacht med hemmelige eiere

Helikopterkrasjen utenfor Sandviken i 21.30-tiden onsdag skjedde da helikopteret skulle lande på båten «Bacarella» i Byfjorden utenfor Bergen.

Den 60 meter lange luksusbåten har ligget ved kai i Bergen siden månedsskiftet. Båten har 16 ansatte, flere dekk og plass til helikopter på øverste dekk.

Det var her helikopteret skulle lande da det plutselig fikk problemer og styrtet i sjøen.

Helikopter i sjøen i Sandviken

ETTER STYRTEN: Slik så Byfjorden ut like etter styrten: Redningsbåter jobber på stedet midt i bildet, «Bacarella» til høyre i bildet.

Foto: NRK tipsar

Båten ble bygget i 2009 i USA. I 2014 ble det solgt for over 250 millioner på auksjon, ifølge nettstedet boatinternational.com.

Skipet er registret på Caymanøyene. Men eierne er hemmelige.

Da Bergensavisen omtalte båtens ankomst i starten av mai, fortalte en av de ansatte at båten eies av to personer sammen.

– Eierne flyr dit vi tar båten og er vanligvis ombord i noen dager av gangen, sa den ansatte.

Båten Bacarella i Vågen i Bergen

LUKSUS: «Bacarella» er 60 meter lang og ble kjøpt for en kvart milliard norske kroner i 2014, av hemmelige eiere. Her er båten tilbake i Vågen i Bergen i natt, der den har ligget de siste ukene.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Helt nytt helikopter

Helikopteret som styrtet er et Airbus-helikopter av typen av typen AS350, og var helt nytt.

Ulykkeshelikopteret i sjøen i Bergen

UNDER VANN: Her ligger det ett år gamle helikopteret under vann i Vågen i Bergen, like etter styrten. Slik ble det også liggende i Byfjorden etter styrten.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Det var første gang registrert i april, men det har allerede rukket flere turer sammen med «Bacarella». Det samme helikopteret har blant annet gjort oppdrag for eierne av båten i Ibiza.

Informasjon fra flightradar.com viser at helikopteret kom til Norge og Bergen fra Kirkwall på Orknøyene onsdag kveld. Hovedredningssentralen opplyser til NTB at det skulle fylle drivstoff på Flesland, før det dro videre til yachten som lå i fjorden utenfor Sandviken.

Bergens Tidende skriver at det eies av det britiske selskapet HQ Aviation.

Helikopteret G-HKCN samme dag som styrten

FYLTE DRIVSTOFF: G-HKCN, her fotografert på Sumburgh lufthavn på Shetland samme dag som styrten i Bergen.

Foto: Ronnie Robertson / Flickr

Starter undersøkelser i dag

Vraket ble sent onsdag kveld løftet opp av sjøen, før det ble fraktet til en lagringsplass.

Flightradar helikopterstyrt

SISTE FERD: Her er det siste som ble logget av helikopterets ferd fra Flesland i retning Sandviken.

Torsdag skal politiet og Havarikommisjonen starte undersøkelser.

– Flere vitner er avhørt onsdag kveld og i løpet av natten. Alle involverte i redningsoperasjonen og på yachten skal avhøres. Politiet samler inn tekniske bevis, og samarbeider med Havarikommisjonen, sier Jan Tore Heggholmen i politiet.

Slik så det ut da helikopteret G-HKCN ble hevet fra sjøen i Bergen, et par timer etter at det styrtet ved en luksusbåt. Foto: Stian Sørum Røkenes

VIDE: Slik så det ut da helikopteret ble hevet i land like før midnatt onsdag kveld. Foto/redigering: Stian Sørum Røkenes

Siste video

Se 30 timers sending oppsummert på 63 sekunder.
Programleiar: Jan Børge Leirvik