Hopp til innhold

Samlet inn over 165.000 kroner til papirløse

På under en uke har folk over hele landet sendt penger som skal brukes til medisiner til papirløse. – Dette sier noe om solidariteten i det norske samfunnet.

Medisinkarusell i apotek

TAKKNEMLIGE: Med 165 000 kroner ekstra, kan Helsesenter for papirløse dekke medisinutgifter i minst to år til.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det var fredag i forrige uke at lege Hanne Heszlein-Lossius måtte ty til Facebook for hjelp. Hun jobber som frivillig på Helsesenter for papirløse i Bergen, og måtte gi en tung beskjed til en av pasientene sine:

Det var ikke lenger penger igjen til å dekke medisiner.

– Vi bestemte oss for å starte en innsamling slik at han i det minste kunne få tilbake det han hadde betalt. Han hadde brukt sine siste penger på medisiner, forteller hun.

Hadde gåsehud og tårer i øynene

Nå har det kommet inn over 165 000 kroner på organisasjonens konto. De er øremerket medisiner.

– Vi satt her med gåsehud og tårer i øynene da vi sjekket kontoen, forteller styreleder i Helsehjelp til papirløse, Silje Aasgaard Olsen.

Hun forteller at de tidligere har hatt et budsjett på rundt 20–30 000 kroner til medisiner. I år har de hatt en kraftig økning i pasienter, og kontoen var tom.

– Nå kan vi senke skuldrene litt. Dette betyr at pasientene kan få livsviktige medisiner.

Legekontoret til Helsehjelp for papirløse

På dette legekontoret bistår rundt 70 frivillige med helsehjelp til papirløse.

Foto: Helsehjelp for papirløse

36 000 kroner i året

Senteret får hver torsdag opp mot tolv pasienter. Hvilke medikamenter de besøkende på senteret trenger varierer stort, forteller Aasgard Olsen.

– Noen trenger bare smertestillende som ikke er så veldig dyrt, mens andre trenger for eksempel kreftmedisiner eller antipsykotika, og da kan det fort bli snakk om veldig mye penger.

Hanne Heszlein-Lossius

OVERVELDENDE: Lege Hanne Heszlein-Lossius var overrasket over hvor mye penger Facebook-statusen hennes fikk inn. – Det viser at folk bryr seg.

Foto: Privat.

Mens alle som har lovlig opphold i Norge kan få medisiner på blå resept, må de papirløse dekke alle utgifter selv. Det kan fort bli svært dyrt.

Ifølge Heszlein-Lossius måtte pasienten som startet det hele betale 36 000 kroner i året for antipsykotika. På blå resept koster det 2205 kroner.

– Bør dekkes av det offentlige

Legen selv var ikke klar over hvor mange bidrag som var kommet inn før i dag.

– Det er helt overveldende. Det har kommet donasjoner fra folk jeg ikke engang kjenner. Det viser at folk bryr seg og sier noe om solidariteten i samfunnet, sier hun.

Organisasjonen har fått støtte fra Bergen kommune, og har derfor kunnet ha et tilbud med fast legekontor en dag i uken. Blant over 70 frivillige finnes det blant annet leger, psykologer, sykepleiere og gynekologer.

Staten dekker akutt helsehjelp for alle i Norge. Annen behandling må de dekke selv. Heszlein-Lossius er ikke i tvil om at senteret sparer samfunnet for mye penger.

– Vi driver veldig mye forebyggende arbeid og sparer staten for store utgifter ved å drifte dette senteret. Vi håper at dette kan bli en offentlig budsjettpost, sier hun.