NRK Meny
Normal

Piloten om ulykken: – Det første vi tenkte var at vi ikke måtte treffe båten

Pilot Quentin Smith roser redningsmannskapene og sier han er glad for at ulykken skjedde i Bergen.

Helikopterpilot Quentin Smith snakker ut om helikopterulykken i Bergen. Han reddet trolig liv da helikopteret han satt i styrtet i byfjorden.

SNAKKET UT: Mandag ettermiddag møtte Quentin Smith pressen, for å fortelle om den dramatiske kvelden da helikopteret gikk i vannet.

Smith (52), som er en erfaren pilot, satt bak spakene da et helikopter styrtet i Byfjorden i Bergen forrige uke.

Mandag ettermiddag møtte han pressen og snakket for første gang om ulykken.

– Jeg beklager at vi ikke har vært så tilgjengelig som vi har ønsket. Men det er først nå vi begynner å få livene våre på plass igjen, sier Smith.

Han fortalte at han og de to andre som var om bord er piloter med en lidenskap for å fly, og at planen var en ti dagers tur på Vestlandet.

– Forrige onsdag fløy vi fra London til Skottland, og videre til Bergen. Synet av Bergen var vakkert, og vi var veldig fornøyde, sier Smith.

– Da vi skulle lande fikk vi en uheldig hendelse der et trekk fra båten traff oss. Det første vi tenkte var at vi ikke måtte treffe båten. Så forsøkte vi å lande på vannet.

Havarikommisjonen og politiet fortalte fredag at det var et trekk fra en bensintank som traff rotoren som var årsaken til helikopterstyrten.

Takket redningsmannskapene

Piloten brukte tid på å skryte av redningsmannskapene og oppfølgingen han og de andre har fått etter ulykken.

– Vi kunne ikke ha vært heldigere når vi først ble utsatt for en ulykke, blant dyktige og kompetente mennesker. Norge har fått en spesiell plass i hjertene våre, sier Smith.

Totalt tre personer var om bord da det gikk galt for helikopteret, som var i ferd med å gå inn for landing på yachten «Bacarella».

– Vi bærer ikke nag til noen. Dette var et uhell, og viser hvordan en vanlig situasjon kan bli livstruende på kort tid, sier Smith.

To videoer fra vitner viser den dramatiske krasjen i Byfjorden i Bergen. Foto: Knut Farestvedt / vitne fra politiet

Fortalte om kritisk skadet venn

Piloten var tydelig berørt da han fortalte om den kritisk skadde tredje mannen som var om bord, David Tang (57).

Smith beskrev Tang som en suksessrik advokat, og en nær venn som han har vært på tur sammen med flere ganger.

– Han er en person som elsker å fly. Nå har han familien sin ved sin side på sykehuset. Våre tanker er med vår venn og hans familie, sier Smith.

Han opplyste også at han for kort tid siden fikk oppmuntrende meldinger fra sykehuset om Tangs tilstand. På Haukeland universitetssjukehus nettsider blir tilstanden fortsatt beskrevet som kritisk.

Får ros av Havarikommisjonen

Piloten har fått ros for at han trolig reddet livet til en av passasjerene.

– Helikopteret havnet fort i vannet, og piloten forstod at det var fare for at det ville synke. Selv kom han seg raskt ut, men dukket ned igjen i sjøen og inn i helikopteret. Der fant han en av passasjerene, som ikke kom seg ut selv. Han klarte å få ut vedkommende, sa undersøkelsesleder Hans Herdahl i Statens havarikommisjon til NRK tidligere i dag.

Pilot Quentin Smith

KJØRTE FLYET: Den erfarne helikopterpiloten Quentin Smith.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Smith sier det var naturlig for ham å svømme tilbake til helikopteret.

– De var ikke ute og jeg kunne ikke tillate at det gikk enda mer tid før de kom seg ut.

Han forteller at det eneste han fant under vann var en arm, som han dro hardt i. Det gjorde at medpassasjeren kom seg ut og til overflaten.

– Man blir fortalt at man ikke skal dra tilbake i slike situasjoner. Men jeg har aldri vært enig i det. Så jeg måtte forsøke å få tredjemann opp, sier piloten.