Hopp til innhold

Mannskapet får ikke seile før hver enkelt er grundig vurdert

Besetningen på KNM «Helge Ingstad» beskrives av Sjøforsvaret som «det beste vi har». Nå skal skikketheten vurderes før de får seile under norsk flagg igjen.

KNM Helge Ingstad

INGEN SUSPENDERT: – De som var på broen får oppfølging på lik linje med alle andre som var om bord, sier kommandørkaptein Torill Herland i Sjøforsvaret.

Foto: Jakob Østheim / Forsvaret

– Før de legger fra kai igjen, vil de gjennomgå en ny sertifisering, slik at vi er sikre på at de er klare, sier kommandørkaptein og kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, Torill Herland.

Kort tid etter «Helge Ingstad»-kollisjonen sa Sjøforsvaret at de ville ha mannskapet raskt ut på sjøen igjen, og målet var å få det til allerede denne uken.

Tirsdag returnerte alle 137 til Haakonsvern. De skjermes for offentligheten, og ivaretas av psykologer, leger og prester.

Bilder fra kystverket.

Bilder fra Kystverket.

Kort tid før mannskapets retur, varslet marinesjef Rune Andersen en gradvis prosess for å bearbeide hendelsen. Og nå kan ikke Sjøforsvaret engang svare på om det vil gå uker eller måneder før besetningen seiler igjen.

– Vi må ta skritt for skritt, i rolige former. De har vært gjennom en sjokkartet opplevelse, sier Herland.

Mannskapet vil i overskuelig fremtid oppholde seg ved Haakonsvern.

– Målsettingen er at de skal ut og seile igjen. De skal først gjennom grunntrening ved kai og i simulator. Det blir en sakte, men sikker, tilbakeføring til aktiv tjeneste, sier Herland.

Stensønes, Andersen, Herland

GRUNDIG VURDERING: Sjøforsvaret skal gjøre en grundig vurdering av mannskapet på KNM «Helge Ingstad», sier Torill Herland, her sammen med marinesjef Rune Andersen og sjef i Sjøforsvaret, Nils Andreas Stensønes (t.v.) under tirsdagens pressekonferanse på Haakonsvern.

Foto: NRK

– Det beste vi har

Ingen i besetningen er suspendert eller har møtt andre sanksjoner, opplyser kommandørkapteinen. De som var involvert i navigeringen på broen, oppholder seg nå sammen med de andre på Haakonsvern.

– De får oppfølging på lik linje med alle andre som var om bord. Alle har gjort seg en dyrekjøpt erfaring, som de må bearbeide sammen. Men det er klart de som var på broen vil oppleve det litt forskjellig fra de andre fremover, med avhør og undersøkelser med politiet og Havarikommisjonen, sier Herland.

Ved hjelp av nedskalerte kopier av fregatten «Helge Ingstad» og tankskipet Sola TS, viser NRKs reporter Hallvard Sandberg hvordan han tror sammenstøtet skjedde.

SLIK KAN ULYKKEN HA SKJEDD: Ved hjelp av nedskalerte kopier av fregatten KNM «Helge Ingstad» og tankskipet «Sola TS», viser NRKs reporter Hallvard Sandberg hvordan han tror sammenstøtet skjedde.

Onsdag ettermiddag kommer forsvarsministeren til Haakonsvern for å besøke mannskapet. Både marinesjefen og Herland skryter av besetningens tidligere resultater.

– Det er ikke tilfeldig at det er disse vi sender på Nato-oppdrag. De er det beste vi har. De er en spesialtrent og svært operativ enhet, og en besetning vi skal ta godt vare på, sier Herland.

Laster innhold, vennligst vent..

Skal vurdere skikketheten

Men det vil altså gå lang tid før de seiler igjen. Sjøforsvaret sier de vil lytte til politiets og Havarikommisjonens konklusjoner, og treffe sine beslutninger ut fra det.

Men Havarikommisjonens rapport er varslet først om et år – og Sjøforsvaret vil lenge før det gjøre egne vurderinger av hver enkelt i mannskapet.

– Vi kan ikke vente et år, for vi må få dem i aktiv tjeneste igjen. Derfor vil vi gjøre grundige vurderinger av hver enkelt, sier Herland.

– Ingen går fra kai uten en grundig vurdering av skikketheten, og ingen går fra kai hvis de ikke vil, fastslår hun.

Knut Sander Blakkestad (20) våknet av risting og høye rop. Da han åpnet gardinene rundt køyene, så han vann på gulvet.

VÅKNET AV ROP: Knut Sander Blakkestad (20) våknet av risting og høye rop. Da han åpnet gardinene rundt køyene, så han vann på gulvet.