NRK Meny
Normal

Liam Gallagher hyllet terrorofrene

– Pass på dere selv, mante Oasis-sjefen fra scenen på Bergenfest onsdag kveld. Like før fikk han tusenvis av bergensere med på allsang for terrorofrene i England.

Liam Gallagher på Bergenfest 2017

GÅR SOLO: Liam Gallagher slipper sitt første soloalbum etter Oasis og Beady Eye i høst. På Bergenhus festning presenterte han mange nye og ukjente låter.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

44-åringen var den store overraskelsen da Ariana Grande arrangerte støttekonsert for terrorofrene i Manchester forleden.

Da han headlinet første dagen på årets Bergenfest onsdag, benyttet han anledningen til igjen å minnes de som døde i terroraksjonene.

– Denne låten er til de som døde i Manchester og London , sa Gallagher, og dro en a cappella-versjon av Oasis-klassikeren «Live Forever», hvor publikum fikk synge avslutningen på refrenget - eller «the girlie part», som Liam kalte det - et aldri så lite nikk til storebror Noel.

Slått av Karpe Diem

Liam Gallagher er en av de heller få godt voksne artistene på Bergenfest i år. Det er rundt 20 år siden Oasis var på topp, og det er da også de gamle låtene folk kom for å høre.

Det begynte sterkt med «Rock & Roll Star» og «Morning Glory», før de nye låtene fra Gallaghers kommende album overtok showet.

Oasis-fans på Bergenfest

LYKKERUS: Oasis-fansen var i ekstase da Liam dro i gang «Morning Glory» som låt nummer to.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Men ser man på billettsalget, må nok Oasis-vokalisten se seg slått av norske Karpe Diem. Fredagens headlinere er gruppen alle vil se i år, og alle billettene til Oslo-duoens konsert er forlengst revet bort.

Ellie Goulding, Halsey, svenske Tove Lo og lokale Store P trekkes også frem som eksempler på den nye unge bølgen på Bergenfest. Satsningen på yngre artister og et yngre publikum er også helt bevisst.

Apollon1

MENER NORSK DUGER: BTs musikkanmelder Einar Engelstad mener norske artister holder svært høyt nivå.

Foto: CHRISTIAN LURA

– Har prøvd å forynge festivalen

– Ja, vi har prøvd å forynge publikum litt. Vi begynte jo som en blues- og rootsfestival, men vi forandret strategien da vi flyttet festivalen utendørs til Bergenhus festning. Programmet skal være litt yngre enn før, men likevel med et par solide headlinere, sier Martin Holmes i Bergen Live, konsertarrangøren som står bak Bergenfest

Bergens Tidendes musikkanmelder Einar Engelstad mener festivalen i år har lyktes godt med sin nye unge profil.

– Ja, ganske godt i år. Kanskje mye bedre enn noensinne. Der er relativt få gamliser her i år. Greit nok at Bryan Ferry har fylt 70, men ellers er det ikke mye gamle helter på programmet i år. Liam Gallagher er 44, men i dag er det forholdsvis ungt for en rocker.

Karpe i Spektrum

SELGER UT: Karpe Diem er eneste artist som har solgt ut på årets Bergefest.

Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Bergenfest-ledelsen legger ikke skjul på at de synes det er stas med en norsk headliner som selger ut.

– Det sier noe om statusen Karpe Diem har i Norge nå. Konsertene de gjorde i Spektrum var et vannskille, det de gjorde der var en maktdemonstrasjon. Nå er de helt der oppe med de største fra utlandet, sier Martin Holmes.

Regner med norsk dominans på festivaler

Engelstad tror norske artister vil bite enda bedre fra seg på festivalmarkedet i årene som kommer.

– Vi har veldig mye bra folk her til lands og her i byen. Det er slutt på at vi står med luen i hånden og beundrer amerikanske og britiske artister. Vi kommer nok til å se en trend fremover med flere nye norske artister, uten at det svekker kvaliteten på det kunstneriske.

Bergen Live lover å fortsatt hente noen store internasjonale navn til Bergenfest.

– Vi er en liten festival, men folk vet hvem vi er. Så lenge man behandler folk bra og gir de god mat, husker de gjerne festivalen. Vi har en fantastisk setting og fin by som vi er veldig stolt av, og det tror jeg skinner gjennom i det vi presenterer, sier Martin Holmes.

Bergenfest 2017

SKAPTE STEMNING: Liam Gallagher avsluttet med allsang og hyllest til terrorofrene i hjembyen Manchester.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.