I fremtiden kan du måtte betale for opprydningen av dette

Ingen tar ansvar for avfallet som flyter langs kysten av Norge. Nå vil opposisjonen på Stortinget at kommunene skal organisere arbeidet.. Det hele bør finansieres via renovasjonsgebyret.

Plastavfall i fjæren

ET TRIST SYN: Slik ser det ut mage steder langs kysten. Bildet er fra Landrovågen på Sotra.

Foto: Elise Angell / NRK

Slik det er i dag er det opp til skoleklasser og andre frivillige å rydde opp. I dag var det blant annet en sjetteklasse fra Landro skule på Sotra som tok ansvar.

– Jeg gjør det fordi jeg har lyst til å redde dyrene som lever i naturen, sier Sofie Dyrøy Stensager.

Krav om offentlig ansvar

Nå mener opposisjonen på Stortinget at dette arbeidet må være et offentlig ansvar. I fremtiden bør den enkelte kommune styre dette arbeidet gjennom en egen renovasjonsavgift. Det mener Heikki Holmås i SV:

– Så lenge staten ikke finansierer denne oppryddingen, samtidig som søppelet flyter langs strendene våre som i dag, så er den beste og smarteste løsningen å finansiere dette gjennom et spleiselag. Kommunene gjør jobben, og det hele finansieres via renovasjonsgebyret.

Heikki Holmås

VIL HA DET OFFENTLIGE PÅ BANEN: Heikki Holmås representerer SV på Stortinget.

Foto: Tone-Merete Lillesvangstu / NRK

Arbeider med tiltak

I regjeringen er man glad for alle nye tiltak og forslag som blir foreslått. Klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen karakteriserer situasjonen slik den er i dag, som vårt mest økende miljøproblem:

– Vi vurderer alle disse nye tiltakene i forbindelse med den nye plast-strategien som vi kommer til å legge frem i løpet av våren.

Plast utgjør rundt 80 prosent av avfallet som finnes i havet. Regjeringen lover nå å komme med konkrete tiltak for å løse problemet.

– Vi ser blant annet på hvordan vi skal få ned bruken av plastposer. Vi er i dialog med både dagligvarebransjen, emballasjebransjen og avfallsbransjen. Måler er å få deres forslag på hva som er den mest effektive måten å få ned bruken av plastposer på, sier Helgesen.

Redegjørelse for forvaltning av ulv på Stortinget

JOBBER MED TILTAK: – Bruken av plast må ned, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix