Hopp til innhold

Hordalendinger snur ryggen til Ap

Det viser en meningsmåling gjort etter regjeringas snuoperasjon i kraftlinje-saka.

Jens Stoltenberg

MISFORNØYD: Statsministeren har grunn til å være misfornøyd med meningsmålinga.

Foto: Sara Johannessen

Hordalendingene er misfornøyde, og stridens kjerne er de planlagte høyspentmastene i Hardanger. Etter massive protester fra Vestlandet snudde regjeringa tidligere i uka, og vil nå ha en uavhengig gjennomgang av sjøkabel i Hardanger.

- For Arbeiderpartiet er ikke dette en god meningsmåling og jeg tar målinger på alvor. Vår oppgave er å gjøre en god jobb for Vestlandet og for Norge, sier Jens Stoltenberg til NRK.

Valgkampplakat Arbeiderpartiet 1953

KRAFTPARTI: Dette er valgkampplakaten til Arbeiderpartiet i 1953.

Foto: Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bib

- Når vi lykkes med å holde lav arbeidsledighet og orden i økonomien så er det viktig på Vestlandet. Ikke minst med tanke på at det der er mange bedrifter og mye industri.

Ikke imponert


Men folk her i fylket er ikke imponerte. En meningsmåling gjort på oppdrag av NRK og Bergens Tidende viser at sju av ti hordalendinger mener regjeringa har håndtert Hardanger-saka dårlig.

Fattige en prosent mener regjeringa har gjort jobben svært godt. Og det mener folk etter at regjeringa åpnet døra på gløtt for en sjøkabel.

- Jeg tror det hjelper litt når folk ser at partiledelsen i Hordaland har jobba knallhardt opp mot partiledelsen og statsministeren for å få snudd dette vedtaket, sier leder Sveinung Valle i Hordaland Ap.

- Jeg tror at både vi og sentrale ap- politikere tar dette på alvor. De sentrale har kommet etter hvert, men vi har sett dette lenge og ble veldig bekymra da vedtaket om luftspenn kom 2. juli.

Hva synes du om regjeringas håndtering av kraftlinje-saken?

Hva synes du om regjeringas håndtering av kraftlinje-saken?

 

Måling august

Svært god

1%

Ganske god

7%

Verken god eller dårlig

17%

Ganske dårlig

34%

Svært dårlig

36%

Ikke sikker

5%

Kilde: Respons analyse

– Kan få store konsekvenser


– Det kan nok få store konsekvenser både for Stoltenberg som statsminister og leder og for regjeringa, sier Jan Erik Grindheim, førsteamanuensis ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

– Hardanger-saka, hvis vi skal kalle den det, har fått en najonal dimensjon som vi vel knapt har sett maken til. Det er noe spesielt for Vestlandet, men det er også noe hele Norge er opptatt av, sier Grindheim.

LES OGSÅ: Hardanger-alliansen slår sprekker | Kjendiser og monstermast ble suksess | Vil ha vestlendingar i ekspertgruppa | Åpen strid i regjeringen | Trugar med politisk streik

Ap-velgere går til Høyre

Misnøyen er klar. Meningsmålinga viser at tidligere Arbeiderparti-velgere flykter i hopetall, de vil heller stemme Høyre. I forhold til stortingsvalget i fjor høst går Arbeiderpartiet tilbake med nesten ti prosentpoeng, til en oppslutning på 20,7 prosent.

- Det som er spesielt akkurat nå er at prossesen rundt mastene i Hardanger har vært veldig lite lyttende. I tillegg så er det vel noen som fortsatt sitter med spørsmålet om regjeringen lytter noe særlig, sier Høyre-leder Erna Solberg til NRK.

Partibarometer for Hordaland august 2010

Partibarometer for Hordaland august 2010

Parti

Valg 2009

Måling august

Endring

Ap

30,5%

20,7%

-9,8

Sp

5,5%

3,9%

-1,6

SV

5,5%

5,3%

-0,2

Venstre

4,6%

7,0%

+2,4

KrF

7,1%

7,4%

+0,3

Høyre

20,2%

32,0%

+11,8

Frp

22,8%

21,0%

-1,8

Rødt (RV)

2,5%

1,5%

-1

Andre

1,3%

1,2%

-0,1

Kilde: Respons analyse

Ekspander/minimer faktaboks

Også Senterpartiet og Sosialistisk venstreparti mister oppslutning, mens Høyre går fram med nesten tolv prosentpoeng. 32 prosent av velgerne i Hordaland stiller seg nå bak Høyre viser meningsmålingen som er gjort i august.

Stortingsmandater Hordaland august 2010

Stortingsmandater Hordaland august 2010

Parti

Valg 2009

Måling august

Endring

Ap

5

3

-2

Sp

1

0

-1

SV

1

1

 

Venstre

0

1

+1

KrF

1

1

 

Høyre

3

5

+2

Frp

4*

3

-1

Rødt (RV)

0

0

 

Andre

0

0

 

*Utjevningsmandat

Kilde: Respons analyse

Ekspander/minimer faktaboks