Her tester rullestolbrukeren Yngve (67) sykkel-VM-løypen

KLEPPESTØ SYKEHJEM (NRK): Et lite norsk selskap leverer nå filmer av sykkelløyper til hele verden. Det gir eldre på sykehjem en helt ny hverdag.

Yngve Nøttveit

FULL INNSATS: Yngve Nøttveit i aksjon på Kleppestø sykehjem.

Foto: Synnøve Horvei / NRK

– Vi nærmer oss mål!, roper Yngve Nøttveit (67), mens han trakker alt han kan.

– Ja, nå ligger du såpass godt an at det er bare å vinke til publikum, svarer instruktøren.

På Kleppestø sykehjem har Nøttveit syklet seg gjennom flerfoldige kilometer med bilder på skjermen foran seg hentet fra VM-løypene på Askøy, hans egne hjemtrakter.

– Jeg synes det er veldig kjekt å sykle. Når jeg nå er havnet i den situasjonen at jeg er avhengig av rullestol, er det veldig bra med et tilbud som dette.

Internasjonal suksess

Det er firmaet Motitech i Meland i Hordaland som står bak tilbudet. Selskapet har hele tiden flere kamerabiler på veien rundt om i verden. På vel tre år har Motitech vokst fra én til åtte ansatte.

– Det er gleden av at eldre kjenner seg igjen gjennom filmene, som er den store drivkraften for brukerne, sier daglig leder Jan Ingar Kjenes.

Selskapet ble etablert etter en idé fra Etat for alders- og sykehjem i Bergen kommune. I dag brukes konseptet ved til sammen 40 kommunale institusjoner i byen. Motitech fikk også Bergen kommunes etablererpris i 2016.

Jan Ingar Kjenes

KAMERA PÅ HJUL: Daglig leder Jan Ingar Kjenes i Motitech ved siden av en av kamerabilene som filmer sykkelløypene.

Foto: Synnøve Horvei / NRK

God helsegevinst

Nå leverer selskapet filmer til 170 sykehjem rundt omkring i Norden.

– Mange mente at dette var noe vi ikke skulle bruke tid på. Andre var positive og sa at dette ville ha stor betydning. Forskningen har vist at det var sistnevnte gruppe som hadde rett, sier Kjenes.

Verktøyet har særlig hatt en stor effekt på eldre og personer med demens. Gjennom den virtuelle sykkelturen på gamle trakter, vekkes barndomsminner til live.

Syklingen har også vist seg å ha flere dokumenterte helsegevinster, blant annet bedre mobilitet og færre fallulykker, raskere rehabilitering ved skade, økt matlyst, bedre søvn og bedre trivsel.

Planene videre for Motitech er klare. Nå skal eldre i Canada, Tyskland og England snart få det samme tilbudet som Yngve Nøttveit og de andre ved sykehjemmet på Askøy.

Yngve Nøttveit

I TRENINGSUTSTYR FORAN SKJERMEN: Yngve Nøttveit ved Kleppestø sykehjem trakker hardt på pedalene.

Foto: Synnøve Horvei / NRK