Hopp til innhold

Åpnet "gammel gågate" inne på sykehjemmet

SANDEFJORD (NRK): Med en kafe, tesalong og landhandel i retrostil kan beboerne ved Nygård bo- og behandling erindre tilbake til sin ungdomstid.

Nygård sykehjem

FORNØYD: Leder Valentina Veliqi, og miljøarbeidere Yvonne Lundkvist og Anne Krogh Sundet er fornøyde med resultatet.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Tirsdag denne uken åpnet Nygård bo- og behandling i Sandefjord en "gammel gågate" i en nedlagt avdeling ved sykehjemmet for at deres 90 beboere, mellom 70 og 100 år, kan erindre tilbake til sine ungdomsår.

I gangen, som har fått navnet "Jernbanealleen", kan man finne en frisørsalong, tesalong, kafe, pianobar, landhandel, aromaterapi og toalett. Og alt i 50-talls stil og med gamle navn som eksisterte i Sandefjord for lenge siden.

– Ideen bak det hele er vel at vi skal kunne tilby et levende sykehjem. Vi ønsker at det skal være et sted hvor folk vil komme og gå, sier miljøarbeider Anne Krogh Sundet.

Nygård sykehjem

HOS FRISØREN: Gerd Grankel er 93 år gammel og har bodd på Nygård bo- og behandling i to år. På "Jernbanealleen" får hun fikset håret sitt i en frisørsalong.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Inspirasjon fra Nederland

Lederne ved sykehjemmet har vært i dementgata i Nederland for inspirasjon.

– I Nederland har de klart å tilpasse omgivelsene til de som bor der. Det har de fått masse anerkjennelse for, sier leder ved Nygård bo- og behandling, Valentina Veliqi, som har vært i Nederland flere ganger.

Men sykehjemmet i Sandefjord er ikke de første i Norge til å lage en slik vri i interiøret.

– Vi er absolutt ikke de første. Det handler om å skape noe som beboerne kjenner seg igjen i. Det handler om erindring, samtaleevner og kjenne seg igjen i omgivelsene, spesielt for målgruppen som lider av demens. Jeg er veldig fornøyd med resultatene, sier Veliqi.

Med en kafe, tesalong og landhandel i retrostil kan beboerne ved Nygård bo- og behandling erindre tilbake til sin ungdomstid.

DEMENTGATEN: Slik ser "Jernbanealleen" ut, som i virkeligheten er en gang i en nedlagt avdeling på Nygård bo- og behandling i Sandefjord.

Avhengig av hjelp fra frivillige

Dementgaten på sykehjemmet er et resultat av ildsjeler ved institusjonen, både fra frivillige og de to miljøarbeiderne på huset, Anne Krogh Sundet og Yvonne Lundkvist.

Toalettet fra 40-tallet

RETRO TOALETT: Miljøarbeiderne på huset, Anne Krogh Sundet og Yvonne Lundkvist, har utformett et retro toalett med elementer fra 50-tallet.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

– Vi har vært på skattejakt over alt, blant annet i bruktbutikker og på Finn.no, forteller Anne Krogh Sundet.

Sammen med Yvonne Lundkvist har hun laget mange av tingene for hånd, samlet inn møbler og rekvisita og utformet avdelingen.

– Men dette hadde vi ikke klart uten de frivillige, legger hun til og trekker frem blant annet snekker Per A. Løvheim som har gjort i stand gjenbruksbutikken, og Gerd Brattås og Berit Løvheim, som har stått bak sosiale sammenkomster på huset i mange år.

Landhandel

GJENBRUKSBUTIKK: Her kan beboerne finne mange gamle ting.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark