Hopp til innhold

Dyr er som medisin for eldre: – De mest urolige blir rolige

Dyr kan vekke minner fra gamledager både med lukt, lyd og varme. For beboere på sykehjem kan besøk av dyr gi bedre helse, både fysisk og mentalt.

Mater Kopplam

TOPPET DAGEN: 102-årige Hanna Kristensen mater kopplammet. Etter matinga var det melk over hele dama, sier sykepleier Anniken Larsen.

Foto: SALTDAL SYKEHJEM

Flere blomstret opp når de fikk lammet i fanget. Lukten, lyden og varmen av lammet i fanget gjorde de mest urolige beboerne rolige, forteller Anniken Larsen.

Larsen er sykepleier ved Saltdal Sykehjem. Hun forteller at kopplammet de fikk besøk av denne helgen var rolig og slo seg til ro. Lammet besøkte alle de fem avdelingene på sykehjemmet, alt fra somatisk til skjermet avdeling.

– Dyr har en tendens til å merke og sanse hvor de er, hvilke omgivelser de er i. Så jeg tror lammet tilpasset seg miljøet til beboerne, sier sykepleieren.

Lammet

FRØKEN NAVNELØS: Lambi, Ulla eller kanskje Rolig? Kopplammet mangler navn.

Foto: SALTDAL SYKEHJEM

Dyr er som medisin for demente

Kjæledyr og husdyr er for mange en kilde til trivsel og helse. Det finnes forskning som viser den målbare effekten dyr har på vår fysiske og psykiske helse. Flere sykehjem satser på å bli et livsgledesykehjem. Prosjektet "livsgledehjem" er landsomfattende. To av punktene omhandler å legge til rette for kontakt med dyr og at beboerne skal få mulighet til å opprettholde egne hobbyer.På en skjermet avdeling bor det demente.

Lam

KOM MED LAMMET: Monika Anderssen jobber på sykehjemmet og har et sauefjøs. Her hilser beboer Eldbjørg Israelsen på lammet.

Foto: Eldbjørg Israelsen og Monika Anderssen

– De blomstret virkelig opp, det var rørende å se. Å uttrykke seg verbalt er ikke like enkelt for alle, men kroppsspråket var tydelig. De smilte og ble litt salige i nærheten av lammet, sier sykepleieren.

Det er ikke bare Saltdal sykehjem som får besøk av dyr. Mørkved sykehjem har egen besøkshund ansatt i 20 prosent stilling.

– Vi ønsker å gripe fatt i øyeblikket

Sykehjemmet pleier å få besøk av hund og huskatter når pårørende er på besøk. Det er tillat å ta med dyr til avdelingen. Men å få besøk av et kopplam er ikke hverdagskost for verken de ansatte eller beboerne.

– Flere har vokst opp med gårdsbruk og besøk av et lam bringer frem en del av barndommen, forteller Larsen.

Kopplammet

ET BLIKK SIER MER ENN TUSEN ORD: Ester Furebotten sitt uttrykk sier alt om besøket.

Foto: SALTDAL SYKEHJEM

–- Vi er opptatt av at det skal skje ting i hverdagen. Det skal ikke være kjedelig å bo på sykehjem. Å gripe fatt i øyeblikkene som krydrer hverdagen, forklarer hun.

Erna møtte Buddy

Et annet møte mellom dyr og mennesker skjedde denne helgen på Mørkved Sykehjem i Bodø. I anledning sin Nord-Norge turné møtte Statsminister Erna Solberg besøkshunden Buddy. På Solberg sin Facebook-side beskrev hun møtet med hunden og beboerne der.

Erna møter Buddy

MØTTES: Statsminister Erna Solberg har i tidligere intervju nevnt at hun er oppvokst med hunder og er glad i dyr.

Foto: MØRKVED SYKEHJEM

Statsministeren trakk frem hvor viktig det er å fokusere på trivsel og økt livskvalitet for eldre.