Nå flagger rederier skipene hjem

På grunn av en regelendring fra nyttår bytter nå et stort antall skip til norsk flagg.

MV Bimi

BYTTER UT NASSAU MED BERGEN: Dette skipet, MV Bimi, er ett av 21 skip som til nå i år har søkt om navneendring. Nå skal det blir norsk.

Foto: Misje Rederi

Allerede en uke inn i det nye året har rederiene søkt om hjemflagging for 21 skip.

– Vi er nokså sikre på at 30 skip vil gjøre det, og tror det er realistisk at det blir 50 nye norske skip, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.

Til nå har det vært normalt at norskeide frakteskip har vært registret på Bahamas, Bermuda eller Malta. Årsaken til det er at det ikke har vært lov for skip registrert i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) å seile mellom norske havner på vei til Europa. Altså, et lasteskip registret i NIS, som seiler fra Kirkenes og sørover, har ikke hatt lov til å gå innom norske havner på veien sørover. Det har bare skip registert i Norsk Ordinært Skipsregister (NOR) hatt rett til.

Flere og flere forsvant ut

Dette er det nå blitt en endring på. Den nye regelen tillater at også NIS-skip får gjøre som NOR-skip.

– En stor del av det som vi kaller nærskipsfartsflåten i Norge, som dreier seg om flere hundre skip, har vært registrert ute, sier Nils Magne Fjereide, administrerende direktør i Misje Rederi i Bergen. Fjereide forteller at han foreløpig har søkt hjemflagging for ett av rederiets elleve skip. Ytterligere en søknad er snart på vei.

Nils Magne Fjereide

HAR BEGYNT: Nils Magne Fjereide i Misje Rederi har begynt hjemflaggingen av sine tolv Bahamas-registrerte skip.

Foto: Siri Løken / NRK

LES OGSÅ: Flagger hjem elleve skip

Sjøfartsdirektør Akselsen jubler over rederienes søknader om navneendring på skipene.

– Det er veldig positivt. Vi har lagt bak oss en periode der det har vært nokså stor nedgang i antall skip i det norske registeret. Går vi ti år tilbake så har vi hatt en nedgang på 20 prosent, sier direktøren, som tror Norge som sjøfartsnasjon vil bli styrket når så mange skip flagger hjem.

Krever flere norske sjøfolk

Olav Akselsen

– VELDIG POSITIVT: Sjøfartsdirektør Olav Akselsen har tro på at femti skip kommer til å flagge hjem innen ganske kort tid. 21 har allerede søkt.

Foto: Steinar Haugberg

Også Norsk Sjømannsforbund mener det er positivt at det kommer flere skip inn i norske register. Men forbundsleder Johnny Hansen mener det må gjøres en større innsats for at disse skipene skal få flere norske sjøfolk om bord.

– Den uttalte målsettingen til regjeringen er så styrke Norge som sjøfartsnasjon. Vi mener Norge som sjøfartsnasjon – uten norske sjøfolk – er null verd, sier han.

Næringsminister Monica Mæland mener regjeringen har lagt til rette for at rederiene kan ansette flere norske sjøfolk.

– Vi har nå endret tilskuddet til sjøfolk. Slik at du benytter norsk mannskap, får du økonomiske fordeler av det. Det håper vi skal bidra til at vi får flere norske sjøfolk på skipene, sier hun.