Hopp til innhold

«Jeg mot meg» inspirerte ny kampanje for unges helse

I kjølvannet av NRK-suksessen vil helseforetakene over hele landet bruke anledningen til å rette enda mer fokus på ungdom og psykisk helse.

Jeg mot meg

SPILLER VIDERE PÅ SERIENS SUKSESS: Helseforetakene i Norge fortsetter med emneknaggen #Jegmotmeg i sosiale medier for å spre informasjon til ungdommer om hvordan de kan få hjelp til å takle psykiske helseproblemer.

Foto: Andris Søndrol Visdal

– Denne serien har gitt oss en anledning til å få være med å skape en oppmerksomhet rundt ungdom og psykisk helse, sier kommunikasjonsdirektør i Helse-Vest, Bente Aae.

Helseforetakene i Norge har lånt emneknaggen til NRK-serien «Jeg mot meg» som har satt ungdom og psykisk helse på agendaen det siste året.

Bruker sosiale medier for å nå ut til ungdom

Den nye infokampanjen inviterer ungdom til å bruke emneknaggen til å fortelle sine historier om psykisk helse, samtidig som de vil bruke sosiale medier til å spre informasjon om hvor ungdom kan få tak i hjelp. Aae sier de også vil dele historier ved hjelp av emneknaggen.

Jeg mot meg er en dokumentarserie som gikk på NRK1 i vår. Den fokuserte på psykisk helse hos ungdommer. Ved hjelp av videodagbøker og gruppesamtaler med psykolog Peder Kjøs ble seerne kjent med åtte ungdommer, og fikk et innblikk i hver av deres problemer.

Jeg mot meg JEG MOT MEG

STARTE SAMTALER OM PSYKISK HELSE: – Hvis vi klarer å bidra til å normalisere litt det å ha det ganske dårlig, så syns jeg det er veldig fint, sier psykolog Peder Kjøs.

Foto: Andris Søndrol Visdal / ANTI

– Fokus på hva man kan gjøre

– Hvis andre kan ha nytte av å henge samtalene sine på serien, så syns jeg det er kjempefint, sier Kjøs til NRK.

Kjøs tror det viktigste som kan komme av både serien og informasjonskampanjen i sommer, er å vise hvor vanlig det er å ha det så tøft.

– Denne kampanjen er helt i tråd med prosjektet serien er en del av. Det vi ønsker er å starte gode samtaler om psykisk helse, sier han.

Kjøs mener psykisk helse blant ungdom lenge har vært et tema i helsevesenet.

– Men med serien fikk vi et fokus på hva man kan gjøre, ikke bare hvordan man har det, sier han.

Laster Twitter-innhold

– En anledning, men ikke noe å hvile på

– Når TV-serien har skapt oppmerksomhet rundt dette, så syns vi det er flott å bruke denne anledningen til å fortelle om de mulighetene som er til å få hjelp, sier Aae.

Siden dere holder kampanjen, er det fortsatt for lite åpenhet rundt psykisk helse?

– Ja, jeg tror ikke det er gjort bare med en Tv-serie. Også er det helsetjenestens jobb å fortsette det gode arbeidet «Jeg mot meg» har startet, sier Aae.

Laster Twitter-innhold
Jeg mot meg - gruppeterapi

FÅ HJELP TIDLIG: Helse Norge håper TV-serien og kampanjen #Jegmotmeg kan føre til at folk får den hjelpen de trenger tidlig.

Foto: Andris Søndrol Visdal

– Så er det klart at serien har gitt oss en anledning, men det er ikke noe vi kan hvile på. Vi har et ansvar for å fortsette det gode arbeidet med ungdom og psykisk helse.

De vil presentere ulike historier i «Jeg mot meg»-stil, og håper med det å få opplyst hvor det er hjelp å få til de som trenger det.