Hopp til innhold

Dobbeltdrapet: 15-åringen vokste opp i et kristent miljø

KRISTIANSAND (NRK): 15-åringen som har erkjent dobbeldrapet i Kristiansand vokste opp som en del av et kristent miljø. Personer som kjenner familien sier de er svært overrasket over drapssiktelsen.

Politiets krimteknikere ved åstedet

FINKJEMMET ÅSTEDET: Krimteknikere fra politiet og Kripos har de siste dagene finkjemmet området rundt Wilds Minne Skole.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Onsdag kom meldingen om at politiet har gjort et gjennombrudd i dobbeltdrapssaken i Kristiansand. En 15 år gammel gutt ble pågrepet tirsdag kveld, og har i avhør erkjent å ha knivstukket tobarnsmoren Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) på Wilds Minne skole mandag.

Politiet sier de fester lit til forklaringen, og opplyser at den siktede 15-åringen skal ha vært en del av den avdøde 14-åringens omgangskrets.

Samtidig sier politiet at det ikke er noen kjent relasjon mellom den siktede 15-åringen og tobarnsmoren Ilebekk, som skal ha vært ute og luftet hunden da hun ble knivstukket.

Politiet har foreløpig ikke villet kommentere hva de mener er motivet for dobbeltdrapet.

Den siktede 15-åringen og avdøde Hassan gikk på skole i samme område av Kristiansand, i Vågsbygd. De to skal ha tatt bussen sammen til bydelen Lund mandag ettermiddag. En sentral del av politiets etterforskning blir å finne ut hva de to tenåringsguttene skulle gjøre ved skolen, som ligger et kvarters kjøretur fra Vågsbygd.

Den drapssiktede 15-åringen har norsk bakgrunn og skal ha vokst opp som en del av et kristent miljø.

Aktiv i lokal menighet

En person som kjenner familien forteller til NRK at siktelsen kom som et sjokk. 15-åringen beskrives som en utadvendt, hyggelig og høflig gutt. Etter det NRK kjenner til skal 15-åringen også ha vært aktiv i en lokal menighet.

NRK får opplyst at vedkommende ikke er kjent med at det skal ha vært noen problemer med 15-åringen, eller at han skal ha vært en del av et belastet miljø.

– Det første jeg tenkte var at det kan ikke stemme at det er han som har gjort dette. Noe må ha skjedd, sier en person som kjenner familien.

Menighetsledelsen ønsker ikke å kommentere siktelsen av 15-åringen, utover at dette er dypt tragisk for både ofrenes familier og for familien til gjerningsmannen.

– Det kan ikke bli verre, sier en av pastorene til NRK.

En person som har hatt med den siktede å gjøre de siste årene, beskriver ham som en tilbaketrukket gutt, som ikke gjorde så mye ut av seg.

15-åringen fremstilles for varetekt i Kristiansand tingrett klokken 13.30 onsdag. Han har fått oppnevnt den lokale advokaten Svein Kjetil Stallemo som sin forsvarer. Stallemo opplyser til NRK at han vil vente fengslingsmøtet er ferdig, før han kommenterer saken.

Tone Ilebekk og Jakob Abdullahi Hassan

OFRE: Den 48 år gamle tobarnsmoren Tone Ilebekk og 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan ble drept mandag.

Foto: Privat

Skolen: – Trist og uvirkelig

15-åringen var elev Karuss skole i bydelen Vågsbygd i Kristiansand, bekrefter skolen på sine hjemmesider. Ledelsen skolen skal ha fått sjokkbeskjeden om at en av deres elever hadde blitt pågrepet allerede tirsdag kveld.

– Det er med sorg og fortvilelse vi har fått beskjed om at politiet har siktet en av våre elever for det meningsløse dobbeltdrapet. Dette er en trist og uvirkelig situasjon som det er vanskelig å ta inn over seg for oss alle.

– Våre tanker går først og fremst til ofrene og deres nærmeste pårørende, men også til den siktede og vedkommendes familie. For oss ved skolen er det nå spesielt viktig å ta vare på elevene og de ansatte på en så god måte som mulig, sier skolens rektor Hege Ose.

Det 14 år gamle drapsofferet Jakob Abdullahi Hassan gikk på Fiskå skole. Begge skolene ligger i bydelen Vågsbygd. De siste årene har Hassan også vært elev ved flere andre skoler i Kristiansand.

Det er satt frem blomster og lys ved åstedet på Wilds Minne skole der en kvinne og en gutt ble knivstukket mandag og døde senere av skadene.

MINNES: Lys satt opp på Wilds Minne skole, der to personer ble knivdrept mandag. En 15 år gammel gutt har erkjent knivstikking.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Sperret av skolegård

Elvene ved Fiskå skole fikk besøk av kommunens kriseteam tirsdag. Skolegården ved Wilds Minne skole, der drapet skjedde mandag, var har de siste dagene vært avsperret på grunn av politiarbeid. Elevene ved skolen hadde undervisning også tirsdag, men ikke på skolens område.

Oppvekstdirektør Arild Rekve i kommunen oppfordrer foreldre og andre voksne i Kristiansand til å være ekstra tilgjengelige og lyttende overfor barn og ungdom i tiden fremover.

– Mange er berørt, og mange barn får mye informasjon gjennom mediene. Det er viktig å ta seg tid til å snakke sammen og lytte til barna og hva de er opptatt av, oppfordrer han.

Etter en svært omfattende etterforskning kunne politiet onsdag morgen fortelle at en 15 år gammel gutt har erkjent drapene på Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan.

TILSTÅTT: den 15 år gamle gutten tilsto drapet kort tid etter at han ble pågrepet, sier Terje Skaar i Agder politidistrikt på en pressekonferanse.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,54 kr
Dyrest kl. 08 0,64 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %