Hopp til innhold

Valborg (86): – Mange trodde ikke vi damene ville klare å gå så langt

GJØVIK (NRK): Valborg Østberg (86) var blant de første kvinnene som fikk delta i Birken i 1976. I 2018 er fortsatt de fleste Birkebeinere menn.

Valborg Østberg

PREMIERT: Valborg Østberg viser fram premiehylla med Birken-pokaler. Hun deltok i Birken fra 1976 til 1996. Hun har ti klasseseire fra det velkjente rennet.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Valborg Østberg er kanskje mest kjent som bestemora til Ingvild Flugstad Østberg. Og mens Birken i disse dager kan feire 80 år, er Valborg mest opptatt av hvordan det går med barnebarnet i verdenscupavslutningen i Falun.

Men sannheten er at Valborg Østberg selv var en meget habil langrennsløper, og oppnådde topplasseringer i Birken i 20 år på rad etter at hun som kvinne fikk lov til å delta for første gang i 1976.

– Det var nok mange som ikke ville at vi skulle være med, for de trodde at vi ikke ville klare å gå så langt. Så derfor startet vi sammen med de eldre herrene. Men vi gikk jo fortere enn mange av dem, humrer den spreke 86-åringen.

Valborg Østberg (86)

SPREK: Valborg Østberg deltok også i NM med fine plasseringer. Her står hun med premien for andreplassen i ski-NM på Fåberg i 1965.

Foto: Stein Schinstad / NRK

«Du kommer til å fryse i hjel»

Østberg husker spesielt rennet i 1977, da var det skikkelig kalt ved start. Starten gikk det året fra Stampesletta på Lillehammer. Valborg småfrøs litt før start, og fikk følgende kommentar fra sidemannen: «Du kommer til å fryse i hjel du, før du kommer til Rena!»

Men Valborg frøs slett ikke i hjel, på Sjusjøen lå hun på tredjeplass blant kvinnene, godt foran mange av mannfolka. Vel framme på Rena vant Østberg dameklassa.

– Det betydde mye, det gjorde det, smiler hun.

Valborg Østberg

KVINNEKAMP: Valborg vant dameklassa i 1977-utgaven av Birken. Rennet starta på Stampesletta på Lillehammer, og damene startet samtidig med de eldre herrene. Mange syntes det var tull at damer skulle gå, og var redd for at kvinnene ikke ville kunne fullføre det lange skirennet.

Foto: NRK

2018: Flest menn i Birken

I 2018 er Birkebeinerrennet fortsatt dominert av menn, bare 19 prosent av de påmeldte er kvinner. Det har vært en liten økning kvinner siden 2001, da var rundt 14 prosent av de påmeldte kvinner.

– Kvinneandelen stiger litt for hvert år, men damene velger nok i hovedsak andre renn enn hovedrennet i Birken. Mange går Halvbirken eller Ingalåmi, sier Bolstad og viser til to andre renn i Birken Skifestival.

Inga Låmi er utelukkende for kvinner, og har tre valgfrie distanser, på 5, 15 og 30 km. Halvbirken er 28 km langt. Bolstad tror at mange kvinner synes 54 kilometer, som er lengden på Birkebeinerrennet, er i lengste laget.

Birken 2017

SIDE OM SIDE: Kvinneandelen i Birken øker litt for hvert år, men fortsatt er under hver femte deltager kvinne. Bildet er fra fjorårets renn.

Foto: Geir Olsen / Birken

– Syns treninga tar for mye tid

– Mange føler nok at de må bruke mye tid på å trene for å kunne gå hele Birken, sier hun.

– Er dere fornøyd med at hver femte deltager er kvinne?

– Vi skulle så gjerne hatt flere kvinner på startstreken, absolutt. Det er et satsingsområde og et mål vi har å øke kvinneandelen, så vi må legge til rette i hele Birken Skifestival, sier Bolstad.

Hun sier at det er viktig for dem å lage arrangementer som damer ønsker å delta på, med kortere distanser. Hun mener at mange damer ønsker å dra sammen som en gjeng på tur, og at for eksempel Inga Låmi passer bra i så måte.

– Vi ser jo at de fleste som deltar i Inga Låmi går 15 km kontra 30, og mange tar det som ei helg sammen med gjengen på Lillehammer, sier Bolstad.

Randi Bolstad, informasjonsansvarlig i Birkebeinerrennet.

ØNSKER FLERE DAMER: Randi Bolstad i Birken ønsker seg gjerne flere damer til start, men sier at mange kvinner heller ønsker å gå kortere distanser.

Foto: privat

Debuterte i Birken som 46-åring

Valborg Østberg var 46 år da hun deltok i Birken for første gang. Hun forklarer at det ikke var slik på den tida, at damer skulle delta. Men hun gikk langturer sammen med mannen sin, som også gikk mange Birkebeinerrenn. Slik fikk hun lyst til å delta selv.

– Jeg var 32 år da jeg gikk mitt første NM, men deretter gikk det slag i slag, blant annet med Birken. Jeg gikk mitt siste Birkebeinerrenn i 1996, sier Østberg.

– Kribler det litt i beina fortsatt, eller?

– Nei, nå er jeg for gammel, men det er artig å følge med på dem som går, sier den spreke 86-åringen.

– Men det er herlig altså, den følelsen av å komme i mål etter mange mil over fjellet!