Hopp til innhold

Bikkjekaldt for Birkebeinerne: Meldt 20 minus ved start

SJUSJØEN (NRK): Arrangøren ber folk kle seg godt, unngå å vaske ansiktet og ha ekstra klær i sekken.

Birken 2017

BIRKEN: Kronprins Haakon Magnus var blant de mange som fullførte de 54 kilometrene over fjellet fra Rena til Lillehammer i fjor. Da var det vesentlig mildere temperatur enn ved årets utgave.

Foto: Geir Olsen / Birken

Trikkeskinner og blåføre venter de mange tusen skiløperne som skal gå Birkebeinerrennet denne helgen, men det blir kaldt fra start.

– Det kommer til å bli panserspor og blåføre, sier Bjørn Benno.

Han er ute for å teste skismurning og i løypa mellom Sjusjøen og Kvarstadsætra for arbeidsgiveren sin, en lokal sportsbutikk. Og Benno mener skiløperne kan belage seg på nærmest drømmeforhold dette året.

– Det kommer til å bli supert – det blir blå festesmurning i en eller annen variant. De som starter veldig sent på dagen kan putte en fiolett smurning i sekken, for sikkerhets skyld, sier han.

En langrennsløper staker i løypene ved Sjusjøen.

SOLIDE SPOR: Løypene på Sjusjøen var faste og fine noen dager før Birkebeinerrennet arrangeres. Bjørn Benno er ute og tester skismurning for sportsbutikken han jobber for.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Ta med varme klær!

Statsmeteorolog John Smits, som jobber for Birken-arrangøren, er også optimistisk med tanke på forholdene langs den 54 kilometer lange løypa fra Rena til Lillehammer.

– Vi venter tørt og ganske kaldt vær. Det er tørrsnø vi snakker om, litt omdannet kanskje, sier han.

Smits tror det kan bli 20 minusgrader på Rena lørdag morgen. Men så blir det mildere utover dagen, og mest sannsynlig holder det seg på minussiden begge dager gjennom hele løypa.

– Lørdag blir det vind fra nordvest, og kanskje kan det øke litt over fjellryggene til en 4–5 meter per sekund utpå dagen. Men heller ikke det bør være noe stort problem, men det kan føles litt surt kanskje, sier Smits.

John Smits

TØRRSNØ: Meteorolog John Smits melder om flott forhold for Birkebeinerne dette året med tørrsnø og kuldegrader.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Arrangøren anbefaler folk å kle seg godt.

– Vi oppfordrer alle til ha med varme klær i sekken, og ha på en ekstra boblejakke eller lignende før start, sier informasjonsansvarlig i Birken, Randi Bolstad.

Hun sier at det er ekstra viktig å pakke sekken riktig når det er meldt såpass kaldt.

– Få med mat, drikke og vindtett tøy, oppfordrer hun.

80 årsjubilant

Det tradisjonsrike skirennet arrangeres i år for 80. gang. Etter en periode med voldsom popularitet, har Birken de siste årene slitt med å fylle startnumrene. Men i år går antallet påmeldte litt opp igjen, kanskje på grunn av den snørike vinteren.

Informasjonsansvarlig Randi Bolstad tror de vil nå ca. 10.000 påmeldte til hovedrennet lørdag, 1500 til fredagsbirken og 1000 til stafettbirken. Da NRK snakket med henne onsdag lå de godt an til å nå målet.

– I dag har vi fått inn om lag 300 nye påmeldinger og totalt er vi nå er vi oppe i ca. 9200 deltakere til lørdagen. Folk ser an været og melder seg på helt opp mot arrangementet, sier hun.

Slik har antallet påmeldinger vært de siste årene:

– Et skiparadis

Mange skiløpere kommer fra utlandet for å delta i den norske klassikeren. Blant disse er Thomas Meister og Arne Lagos som begge har tatt turen fra Wisconsin i USA.

Tidligere i år har de gått den amerikanske utgaven av Birken. Nå vil de teste originalen. Og begge skryter uhemmet av føret og været på Sjusjøen noen dager før konkurransen starter.

– Forholdene er himmelske, helt perfekte. De kan ikke bli bedre. Vi har kommet til et skiparadis, sier Meister.

Thomas Meister og Arne Lagos smiler i skiløypa på Sjusjøen.

FRA USA: Thomas Meister og Arne Lagos har begge tatt turen fra Wisconsin i USA for å delta i Birkebeinerrennet. Vennen var over seg av begeistring for de flott forholdene på Sjusjøen.

Foto: Alexander Nordby / NRK