Northug såvidt foran Bjørn Dæhlie (50)

Den gamle langrennskongen vant Fredagsbirken i går. Northug endte på en 97. plass i dag.

Petter Northug i Birkebeinerrennet

FIKK DET TØFT: Allerede etter fem kilometer begynte Northug å slippe teten. I mål var han over tjue minutter bak.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Er han tilbake i form, kan det blir moro for ham. Er han ikke i form, blir det neppe noe gøy, sa dagens andremann på Birken, Tord Asle Gjerdalen i går kveld.

Tema var Petter Northug, som overraskende og på kort varsel meldte seg på årets Birkebeinerrenn. De store kanonene gledet seg til å se Northug igjen, men Gjerdalen advarte mot et sterkt startfelt.

LES OGSÅ: Konkurrentene spår beintøff Birken for Northug: – Det blir blodhardt

Og trønderen fikk det tøft i løypene. Halvveis lå han elleve minutter bak, og luka opp til vinneren Andreas Nygaard ble større og større.

I mål var avstanden over tjue minutter. I Fredagsbirken gikk den gamle langrennskongen Bjørn Dæhlie (50) inn til seier, med tiden 2.59.12. Den tida slo Northug såvidt, med 2.57.48.

Det holdt til en 97. plass. Etter rennet dro han rett fra stadion, uten å snakke med noen, og uten å svare på spørsmål.

– Overrasket over at han kom

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn var først og fremst overrasker over at han stilte til start.

– Det var lite som tydet på at han skulle starte, så det ble bestemt på kort varsel, hørtes det ut for. Det er krevende for ham å gå i en trasé som krever høy kapasitet, og han var jo kjørt av lasset tidlig, så vi fikk ingen gode svar på om Northug er i rute eller ikke, sier han til NRK.

– Jeg har også hørt at han bruker Birkebeinerrennet som oppkjøring til Storlirennet i morgen, så får vi se om han går fortere der, sier han.

– Stor jobb foran seg

Bjørn mener det er viktig for Northug å få en god avslutning på en svært dårlig sesong, der Mosvikløperen mistet store mengder både trening og konkurranser

– Det er viktig å smake litt på det i løpet av denne sesongen, så han har litt å gå etter fram mot neste sesong. Det er ikke avgjørende om han henger med eller ikke her, men det viser i hvert fall at han har en stor jobb foran seg om han skal slåss med Klæbo, Sundby og co neste vinteren, sier han.

– Tror du disse opplevelsene påvirker om han satser videre?

– Nei, jeg tror egentlig det at han stiller til start er et tegn på at han synes det er artig å gå skirenn og vil være med i det livet han trives så godt med, sier Bjørn.

Han mener det ikke er kritisk at sluttida lå såpass nært Bjørn Dæhlies fra Fredagsbirken.

– Vi vet ikke hvor sammenlignbart det er, og sjøl om Bjørn Dæhlie er nær nå, tror jeg Northug har større sjanse til å komme i VM-form til Seefeld enn Bjørn Dæhlie, sier Bjørn.

Det siste var nok helst en spøk.

Siste nytt

 • Bendtner soner over nyttår

  Rosenborg-spissen Nicklas Bendtner starter å sone fengselsstraffen sin med fotlenke 3. januar, melder Ritzau. Den 2. november ble den danske fotballspilleren dømt til 50 dagers ubetinget fengsel for vold mot en taxisjåfør i København.

  nicklas bendtner på vei inn i retten
  Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK
 • Kristoffersen ble nummer åtte

  Henrik Kristoffersen ramlet ned to plasser i finaleomgangen og ble nummer åtte i onsdagens storslalåm i Saalbach.

  Zan Kranjec (Slovenia) vant foran Loïc Meillard (Sveits) og Mathieu Faivre (Frankrike).

  Henrik Kristoffersen
  Foto: Georg Hochmuth / AFP
 • Seks tatt ut til hoppuka

  Johann André Forfang, Robert Johansson, Daniel-André Tande, Robin Pedersen, Andreas Stjernen og Anders Fannemel er tatt ut til hoppuka. Dermed gjenstår det en plass, og den står mellom Halvor Egner Granerud og Marius Lindvik.

  SKI JUMPING-WORLD-POL
  Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Best i verden: Ole Gunnar Solskjær - ti magiske dager
Mesterportrett: Karoline Dyhre Breivang
Best i verden: Ole Gunnar Solskjær - ti magiske dager