NRK Meny
Normal

Northug såvidt foran Bjørn Dæhlie (50)

Den gamle langrennskongen vant Fredagsbirken i går. Northug endte på en 97. plass i dag.

Petter Northug i Birkebeinerrennet

FIKK DET TØFT: Allerede etter fem kilometer begynte Northug å slippe teten. I mål var han over tjue minutter bak.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Er han tilbake i form, kan det blir moro for ham. Er han ikke i form, blir det neppe noe gøy, sa dagens andremann på Birken, Tord Asle Gjerdalen i går kveld.

Tema var Petter Northug, som overraskende og på kort varsel meldte seg på årets Birkebeinerrenn. De store kanonene gledet seg til å se Northug igjen, men Gjerdalen advarte mot et sterkt startfelt.

LES OGSÅ: Konkurrentene spår beintøff Birken for Northug: – Det blir blodhardt

Og trønderen fikk det tøft i løypene. Halvveis lå han elleve minutter bak, og luka opp til vinneren Andreas Nygaard ble større og større.

I mål var avstanden over tjue minutter. I Fredagsbirken gikk den gamle langrennskongen Bjørn Dæhlie (50) inn til seier, med tiden 2.59.12. Den tida slo Northug såvidt, med 2.57.48.

Det holdt til en 97. plass. Etter rennet dro han rett fra stadion, uten å snakke med noen, og uten å svare på spørsmål.

– Overrasket over at han kom

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn var først og fremst overrasker over at han stilte til start.

– Det var lite som tydet på at han skulle starte, så det ble bestemt på kort varsel, hørtes det ut for. Det er krevende for ham å gå i en trasé som krever høy kapasitet, og han var jo kjørt av lasset tidlig, så vi fikk ingen gode svar på om Northug er i rute eller ikke, sier han til NRK.

– Jeg har også hørt at han bruker Birkebeinerrennet som oppkjøring til Storlirennet i morgen, så får vi se om han går fortere der, sier han.

– Stor jobb foran seg

Bjørn mener det er viktig for Northug å få en god avslutning på en svært dårlig sesong, der Mosvikløperen mistet store mengder både trening og konkurranser

– Det er viktig å smake litt på det i løpet av denne sesongen, så han har litt å gå etter fram mot neste sesong. Det er ikke avgjørende om han henger med eller ikke her, men det viser i hvert fall at han har en stor jobb foran seg om han skal slåss med Klæbo, Sundby og co neste vinteren, sier han.

– Tror du disse opplevelsene påvirker om han satser videre?

– Nei, jeg tror egentlig det at han stiller til start er et tegn på at han synes det er artig å gå skirenn og vil være med i det livet han trives så godt med, sier Bjørn.

Han mener det ikke er kritisk at sluttida lå såpass nært Bjørn Dæhlies fra Fredagsbirken.

– Vi vet ikke hvor sammenlignbart det er, og sjøl om Bjørn Dæhlie er nær nå, tror jeg Northug har større sjanse til å komme i VM-form til Seefeld enn Bjørn Dæhlie, sier Bjørn.

Det siste var nok helst en spøk.

Siste nytt

 • Tap for Manchester City

  Manchester City tapte 0-1 mot tyske Borussia Dortmund i sin første kamp i sesongoppkjøringen. Mario Götze scoret på straffe i første omgang. Forrige sesongs seriemestere stilte uten flere av sine største stjerner, men Riyad Mahrez spilte fra start.

  FOC-SPO-SOC-MANCHESTER-CITY-V-BORUSSIA-DORTMUND---INTERNATIONAL-
  Foto: ELSA / AFP
 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP
 • Son signerte forlenget med Spurs

  Tottenhams sørkoreanske stjerne Son Heung-min har signert en ny kontrakt med London-klubben som gjelder til sommeren 2023.

  26-åringen har scoret 47 mål på 140 kamper for Tottenham siden han ble hentet fra tyske Leverkusen sommeren 2015.

  South Korea Heung-Min Son
  Foto: Lee Jin-man / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale