NRK Meny
Normal

Trondheim utelukker ikke omkamp om helsearkivet

Da regjeringen skulle bestemme hvor det nye helsearkivet skulle ligge sto det mellom Trondheim og Tynset. Tynset vant, men nå utelukker ikke Trondheim at det kan bli omkamp om arkivet.

Tegning av helsearkivet på Tynset

Slik skulle Helsearkivet på Tynset se ut. Etter at den nye regjeringen valgte å fjerne bevilgningen til arkivet på statsbudsjettet er det usikkert om det blir Helsearkiv på Tynset.

Foto: Statsbygg. Arkitekt: Lusparken arkitekter AS

Den rødgrønne regjeringen foreslo i sitt forslag til statsbudsjett å bevilge 75 millioner kroner til helsearkivet og Arkivverkets Sentraldepot med 80 arbeidsplasser.

Da plasseringen av helsearkivet skulle bestemmes sto det mellom Trondheim og Tynset. Denne kampen vant Tynset.

Venter på utredning

Elin Marie Andreassen

Elin Marie Andreassen i Sør-Trøndelag Frp avventer kvalitetssikringen (KS2).

Foto: Morten Ellefsen/Sør-Trøndelag FrP

Nå foreslår den ny regjeringen å fjerne forslaget på 75 millioner kroner fra statsbudsjettet, fordi de vil konsekvensutrede saken på nytt. Det har satt sinnene i kok i Tynset, mens Trondheim øyner en mulighet for en omkamp om helsearkivet.

Kommunalråd for Trondheim-Frp Eli Marie Andreassen utelukker ikke at det kan bli en omkamp om hvor helsearkivet med 80 arbeidsplasser skal ligge, men foreløpig venter hun på kvalitetssikring av bygget (KS1).

– Jeg tror det er for tidlig å si om det er grunnlag for en omkamp, men for Trondheim sin del vil det uansett være positivt å få et sånt arkivsenter i regionen fordi det gir grunnlag for nye fag på Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Vil ha konsekvensutredning

Arkivbygget er kostnadsberegnet til 750 millioner kroner, og får rundt 80 arbeidsplasser. Det skal inneholde landets nye helsearkiv og Arkivverkets depot. Regjeringen Stoltenberg vedtok å legge bygget til Tynset i 2009.

Jan Tore Sanner

Den nye regjeringen vil ha ny konsekvensutredning, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

Foto: NRK

Forprosjektet var ferdig før valget i september og byggestart var anslått til 1. januar, men det var avhengig at en startbevilgning på 75 millioner kroner. Solberg-regjeringen har strøket dette i sitt forslag til statsbudsjett.

Dette har ført til stor usikkerhet og spekulasjoner om hvor det skal ligge. I Stortingets Spørretime i dag spurte SVs Karin Andersen om regjeringen kunne garantere at arkivbygget skal ligge.

Det kunne ikke kommunalminister Jan Tore Sanner. Før han kan svare, må forprosjektet kvalitetssikres eksternt.

– Grunnene til at regjeringen ikke bevilger penger i år er at den rødgrønne regjeringen puttet inn så mange bygg på vei ut av regjeringsbygget at vi var nødt til å prioritere, og når det gjelder arkivbygget på Tynset så har man ikke foretatt konsekvensutredningen, sa Sanner i spørretimen.

Må trolig begynne på nytt

Det er brukt flere titalls millioner kroner på forprosjektet som har tatt to år. Tynset kommune har selv brukt 40 millioner kroner. Hvis regjeringen vil bygge et annet sted enn på Tynset, må Statsbygg kanskje begynne helt på nytt.

– Det er lite troverdig at vi kan overføre den løsningen vi har på Tynset. Det krever antagelig at vi må begynne helt på nytt, sier prosjektleder Ozren Lozo.

Men selv om Trondheim gjerne ville ha arkivet selv, reiser ikke Frp dette som noen kampsak nå. Og hun har ingen formening om Trondheim vil få Helsearkivet til slutt.

– Det har jeg ikke noe grunnlag til å vurdere. Da vi må vi rett og slett vente på hva kvalitetssikring nummer to sier om det. Jeg skal ikke begynne å spekulere i om vi skal begi oss inn på noen omkamp her. Man skal ikke velge en annen løsning, hvis det ikke er grunnlag for det, sier Andreassen.