Halvorsen åpnet lommeboka

I valgkampen for to år siden ble det vedtatt at det nye helsearkivet i Norge skulle ligge på Tynset. I dag kom utdanningsminister Kristin Halvorsen med penger.

Regjeringen vil bevilge 75 millioner kroner som en startbevilgning til helsearkivet på Tynset neste år. Totalt vil arkviet koste mellom 700 og 800 millioner kroner.

75 millioner til nytt helsearkiv

Utdanningsminister Kristin Halvorsen var på Tynset i kveld og overrakte en «sjekk» på 75 millioner kroner til ordfører og partifelle, Bersvend Salbu. Det vil si hun lovet at Regjeringen vil bevilge dette beløpet.

75 millioner er «bare» startpenger, senere blir det bevilget rundt 700 millioner til fullfinansiering av arkivet.

Fra giversiden deltok også landbruksminister Trygve Slalgsvold Vedum og SVs stortingsrepresentant Karin Andersen som begge kjemper for gjenvalg på Stortinget.

80 nye arbeidsplasser

Det er to år siden det ble vedtatt at Tynset skulle få det nye helsearkivet med 45 arbeidsplasser. Det ble kjent 1. september i 2011, i innspurten av kommunevalgkampen.

Bersvend Aalbu, ordfører i Tynset

Ordfører i Tynset, Bersvend Salbu, tar første spadestikket på tomta til det nye arkivet.

I dag, 3. september 2013, i innspurten av stortingsvalgkampen, kom undervisningsminister Kristin Halvorsen med pengene til det nye bygget.

Valgforsker Jon Helge Lesjø ved Høgskolen i Lillehammer sier til NRK at denne bevilgningen selvsagt skjer nå for å kapre stemmer på tampen av valgkampen. Lesjø legger til at slike bevilgninger i valgkampen ikke er uvanlig, men at virkningen vanligvis ikke er stor.

– Men i dette tilfelle ser jeg ikke bort fra at det kan bety noe, siden det skjer i fjellregionen.