Kjemper for helsearkivet på Tynset

Etter møter på Stortinget i dag, lover Hedmarks representanter i regjeringen at Tynset skal få helsearkivet. Men pengene er fortsatt ikke på plass.

Nå er det full kamp på Stortinget for å få helsearkivet til Tynset. I dag reiste en delegasjon fra Nord-Østerdal til Oslo for å få tilbake arkivet som regjeringen ikke hadde bevilga penger til.

Reporter: Geir Røed. Foto: Knut Røsrud.

Knut Storberget (Ap) trommet sammen hele hedmarksbenken på Stortinget til møte med Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide.

En stor delegasjon fra Nord-Østerdalen hadde tatt turen til Oslo. Målet er å få støtte og hjelp til å få helsearkivet på Tynset inn igjen på statsbudsjettet.

– Skei Grande og Hareide ga uttrykk for at de forsto, og de ga også langt på vei uttrykk for at de vil gi oss drahjelp i denne saken, sier Knut Storberget.

Borte med et pennestrøk

Helsearkivet på Tynset skal gi 80 viktige, nye arbeidsplasser og de rødgrønne hadde lagt inn en oppstartbevilgning på 75 millioner kroner til byggestarten til våren.

Men så kom Solberg-regjeringen sitt forslag til statsbudsjett og der var hele bevilgningen strøket.

– Det var et sjokk. Det har vært fyr og flamme i hele fjellregionene og i hele Hedmark egentlig. Så vi er mange som slåss for å få pengene inn i budsjettet igjen, sier Tynset-ordfører Bersvend Salbu.

Det var hensikten med møtet i Oslo i dag. Å få helsearkivet inn igjen på budsjettet. Og håpet er at Venstre og Krf, som er støttespillerne til den nye regjeringen, skal hjelpe til med det.

– De kunne jo ikke svare på direkten, men vi ble godt mottatt, sier Tynset-ordfører Bersvend Salbu.

– Må sikre at det blir på Tynset

Karin Andersen, Bersvend Salbu, Knut Storberget

Karin Andersen (SV), Tynset-ordfører Bersvend Salbu og Knut Storberget (Ap) vil kjempe med nebb og klør for at helsearkivet på Tynset kommer inn igjen på statsbudsjettet.

Foto: NRK

Knut Storberget, som er leder for hedmarksbenken på Stortinget, ville få klarert standpunktene og gjort det klart at Høyre og Frps Hedmarks-politikere må ta ansvar.

– I en så viktig innlands-satsing må vi få på plass startbevilgningen, så vi kommer i gang. Og under enhver omstendighet må vi sikre oss at stedet blir Tynset, sier Storberget til NRK Hedmark og Oppland etter møtet.

Både Storberget og Salbu tenker at det viktigste er å komme i gang, for da blir det heller ingen vei tilbake.

– Vi skal bruke alle kreftene på å få på plass startbevilgningen nå. For hvis den utsettes, så blir det også dyrere, sier Bersvend Salbu.

Betyr enormt mye

Prosjektet har en kostnadsramme på totalt 800 millioner. Helsearkivet vil gi rundt 80 arbeidsplasser og betyr enormt mye for Tynset og fjellregionen.

Under møtene på Stortinget i dag, sa Hedmark sine representanter i regjeringen, Tore Andre Johnsen fra Frp og Gunnar Gundersen fra Høyre, at helsearkivet skal komme til Tynset. Det er bare et spørsmål om når.

– Signalene vi har fått fra regjeringen vår, er at dette ikke er noen omkamp eller forsøk på å legge helsearkivet noe annet sted, sier Tor Andre Johnsen.

Men verken Tynset-ordfører Bersvend Salbu eller SVs Karin Andersen slår seg til ro med det. De føler seg ikke trygge:

Tynset-ordfører Bersvend Salbu kjemper for helsearkivet og inntil 80 arbeidsplasser. Etter møter på Stortinget er han forsiktig optimist, men langt fra trygg.

Bersvend Salbu er ikke trygg før pengene er på plass. Reporter: Geir Røed. Foto: Knut Røsrud.