NRK Meny
Normal

Tiltalt for 225 seksuallovbrudd

En tidligere lærer er tiltalt for å ha sexsjikanert 108 barn på internett. Det yngste barnet skal ha vært ni år da hun var i kontakt med mannen.

Overgrepssak Gjøvik tingrett. Første dag

Rettssaken mot mannen i 40-årene begynner i Gjøvik tingrett 11. januar.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

En mann i 40-årene fra Vest-Oppland er tiltalt i en overgrepssak som omfatter 225 seksuallovbrudd.

– Dette er en svært spesiell sak fordi det er så mange involvert. Det er over 100 barn involvert, sier statsadvokat Jo Christian Jordet. Saken skal opp i Gjøvik tingrett 11. januar. Det er satt av ti uker til rettssaken.

Stadig flere involverte

Den tidligere læreren fra Vestoppland ble pågrepet og varetektsfengslet i oktober i fjor. Da var han siktet for overgrep mot rundt 20 jenter, og siktelsen mot ham ble stadig utvidet.

Politiet har funnet bilder og videoer på mannens datamaskin, som i stor grad inneholder nakenbilder av barn eller framstiller seksuelle overgrep mot barn.

– Han er tiltalt for å ha møtt og forgrepet seg på tre av jentene. Mens det store flertallet skal han ha forledet til å kle seg nakne og utføre seksuelle handlinger på seg selv og eller andre over webkamera, sier Jordet.

Trodde de chattet med jevnaldrende

Flere av bildene har læreren anskaffet seg fra jenter han har hatt omfattende kommunikasjon med via ulike chattetjenester på internett, som blant annet Skype. Han opererte under flere falske profiler for å få tilsendt nakenbilder fra jenter fra store deler av landet. Han er også tiltalt for å ha lastet ned overgrepsmateriale fra internett.

Barna trodde de chattet med en jevnaldrende jente om kropp og sex. Trolig startet mannen nettkontakten med de første barna i 2005 og skal ha holdt på fram til han ble varetektsfengslet høsten 2014.

– Det var en årvåken mor som fant nettaktivitet hun ikke likte hos sin mindreårige datter. Hun meldte fra til politiet, og da vi aksjonerte mot mannen, rullet vi opp alle disse forholdene.

Svært alvorlig

– Dette er en svært alvorlig sak. Barn og ungdom har store deler av sitt sosiale liv på sosiale medier, og derfor er de veldig sårbare for å bli utnyttet på denne måten som vi ser her, sier Jordet.

Jordet opplyser at tiltalte har vært varetekstfengslet siden han ble pågrepet i oktober i fjor, og han erkjenner delvis straffskyld.